Mütedeyyin kelime anlamı nedir?

İçindekiler:

  1. Mütedeyyin kelime anlamı nedir?
  2. Mütedeyyin Müslüman ne demek?
  3. Mütedeyyin ne demek Osmanlıca?
  4. Dindarin anlami nedir?
  5. Dindar olmak ne demek?
  6. Ibtizal ne demek?
  7. Müslüman kelimesi ne anlama gelir?
  8. Dindar ne demek TDK?
  9. Dindar Müslüman nedir?
  10. Dindar kisiye ne denir?
  11. Takarrüb ne demek?
  12. Istidane ne demek?

Mütedeyyin kelime anlamı nedir?

1. Meydanda olan, meydana çıkan, zuhur edip belirli duruma gelmiş olan: Birçok kimseler, gördükleri ve gönül verdikleri güzellikleri ve hoşlukları bu müteayyin vücutlardan zannederek onların mesti ve sevdâlısı olurlar (Sâmiha Ayverdi).

Mütedeyyin Müslüman ne demek?

Dînine bağlı (kimse), dindar: Mütedeyyin adamlarla mücâleset edin (Âlî Mustafa Efendi). ... İlk müslümanlar gibi mütedeyyin, ilk Türkler gibi bânî idi (Yahyâ Kemal). 2. Bir dîni kabul etmiş olan (kimse): “İslâm ile mütedeyyindir.”

Mütedeyyin ne demek Osmanlıca?

mütedeyyin / متدین / مُتَدَيِّنْ Dindar. Din ile vazifeli. Sağlam müslüman, dine muhalefetten sakınan, dinine sâdık olan. Borçlu olan.

Dindarin anlami nedir?

Dindar anlamı ne demek? Allah'a inanmış.bağlanmış olan kimse.

Dindar olmak ne demek?

Bu bağlamda dindar sözü de aslında “bir dine sahip olan kimse” anlamına geliyor. Bu açıdan “dindarım” demek de, “benim bir dinim var,” demektir. Elbette ki dindar sözcüğü sadece bu anlamda kullanılmıyor. Dindar; dinini yaşayan, dini değerler konusunda duyarlılık sahibi olan kimse anlamına da geliyor.

Ibtizal ne demek?

Çokluğu sebebiyle bir nimetin kıymetini bilmeyip, hor kullanmak.

Müslüman kelimesi ne anlama gelir?

öz. a. 1. din b. İslam dininden olan kimse, Muhammedî, Müslim, Müselman, mümin.

Dindar ne demek TDK?

[sıfat, din bilgisi] Din inancı güçlü, din kurallarına bağlı (kimse), mütedeyyin: Dualarında hep hayırlı, dindar evlat isterdi.

Dindar Müslüman nedir?

Peki dindar, yani gerçek Müslüman kimdir. İsterseniz birkaç maddeyle özetleyelim. Allah'a iman eden ve Yüce Allah'ın herkesin ve her şeyin Rabbi olduğunu bilendir. ... Muhammed'in (s.a.v.) son Peygamber olduğuna iman etmenin yanında diğer Peygamberlerin de hakk davetçisi olduğuna iman edendir.

Dindar kisiye ne denir?

Dindar, dininin gerekliliklerini yerine getiren kişiye denir. ... Dinci ise, dini türlü emellerine alet eden kişilere denir.

Takarrüb ne demek?

TAKARRÜP – TAKARRÜB (ﺗﻘﺮّﺏ) i. (Ar. ḳurb “yaklaşmak, yakın olmak”tan teḳarrub) Yaklaşma, yakına gelme: Takarrübün senin ol rütbe-i saâdettir / Kim anda lâzım olur kurb-i Hak Teâlâ hem (Fuzûlî).

Istidane ne demek?

Sözlükte hem "alacak" hem "borç" anlamındaki deyn kelimesinin türevi olan istidâne de çift anlamlı olup "ödünç (borç) istemek" ve "alacağını talep etmek" mânasındadır. Ancak kelime örfte ve hadislerde daha çok "ödünç isteme" anlamında kullanılmıştır (Müsned, VI, 232, 335; Nesâî, "Büyûʿ", 99).