Ilgi yazısı nasıl yazılır?

İçindekiler:

  1. Ilgi yazısı nasıl yazılır?
  2. Birden fazla ilgi nasıl yazılır?
  3. Yazışmalarda ilgi ne demek?
  4. Yazıyı gönderenin iletişim bilgileri nerede bulunur?
  5. Resmi yazılarda ilgi ne demektir?
  6. Yazışma Kuralları ilgi nasıl yazılır?
  7. Resmi yazılara cevap verme süresi ne kadardır?
  8. Resmi evrakta kaşe nereye vurulur?
  9. Kim kime arz ve rica eder?
  10. Mahkemeye yazılan yazılar Arz mı rica mı?
  11. Resmi yazıların hangi dosyaya konulacağını gösteren kodlara ait liste?
  12. Iş isteme mektubu nedir?
  13. Resmi yazışmalarda sayı hanesinin bir bölümündeki kod neyi ifade eder?
  14. Resmi yazışma kuralları ekler nasıl yazılır?

Ilgi yazısı nasıl yazılır?

İlgi:” yan başlığı, gönderilen makam bölümünün iki aralık altına ve yazı alanının soluna küçük harflerle yazılır. İlgide yer alan bilgiler bir satırı geçerse, “İlgi” kelimesinin altı boş bırakılarak ikinci satıra yazılır.

Birden fazla ilgi nasıl yazılır?

İlginin birden fazla olması durumunda, a, b, c gibi küçük harfler yanlarına ayraç işareti ") " konularak kullanılır. İlgide, " tarihli ve sayılı" ibaresi kullanılır. İlgide yazının sayısı, kurum veya birimin dosya kodu tam olarak belirtilir. İlgi, tarih sırasına göre yazılır.

Yazışmalarda ilgi ne demek?

Resmi yazışma kurallarında ilgi tutma İlgi: alt başlığı ile bağlı belge ve bilgileri belirtilmek amacı ile yazılır. İlgi belgesi bir kanun, madde, dayanak, ihbar vb bir belge olabilir.

Yazıyı gönderenin iletişim bilgileri nerede bulunur?

Madde 28 — Yazıyı gönderenin iletişim bilgileri zarfın sol üst köşesinde, yazının gideceği yerin iletişim bilgileri ise zarfın ortasında yer alır. Yazının gizlilik derecesi zarfın üst ve alt ortasına, ivedilik derecesi ise sağ üst köşeye gelecek biçimde kırmızı renkle belirtilir.

Resmi yazılarda ilgi ne demektir?

Tanımı ve İçeriği: İlgi, yazılan yazının önceki bir yazıya ek ya da karşılık olduğunu veya bazı belgelere başvurulması gerektiğini belirten bölümdür. ... İlgide yazının sayısı, kurum veya birimin dosya kodu tam olarak belirtilir. İlgi, tarih sırasına göre yazılır.

Yazışma Kuralları ilgi nasıl yazılır?

MADDE 16- (1) Metin alanı, “Muhatap” veya varsa “İlgi” ile “İmza” arasındaki kısımdır. (2) “İlgi” ile metin başlangıcı arasında bir satır, “İlgi” yoksa belgenin muhatabı ile metin başlangıcı arasında iki satır boşluk bulunur (Örnek 8). esas alınarak dil bilgisi kurallarına göre anlamlı ve özlü olarak yazılır.

Resmi yazılara cevap verme süresi ne kadardır?

Yetkili idarî makam tarafından, bu şekilde yapılan başvurularla ilgili olarak, yapılmakta olan işlemin safahatı veya sonucu hakkında dilekçe sahiplerine en geç otuz gün içerisinde gerekçeli olarak cevap verilecektir.

Resmi evrakta kaşe nereye vurulur?

Kaşe üst yazının ilk sayfasının ön veya arka yüzüne basılır. (5) Birime gelen belgelerle ilgili havale, talimat ve benzeri işlemler, üst yazının ilk sayfasının ön veya arka yüzüne kaşe basılarak belge üzerinde gösterilebilir. Bu kaşenin şekli ilgili birimler tarafından belirlenir.

Kim kime arz ve rica eder?

Bir makam veya bir kimse, bir meselesini bir dilekçesini, kendisinden önde olan, büyük olan bir makama, bir kimseye arz eder. Bir makam veya bir kimse de kendi altındaki kimseye bir işin yapılması için ricâda bulunur. Makamlar eşit ise arz ve ricâ ifadesi kullanılır.

Mahkemeye yazılan yazılar Arz mı rica mı?

Alt makama yazılan yazılar "Rica ederim.", üst ve aynı düzey makamlara yazılan yazılar "Arz ederim.", üst ve alt makamlara dağıtımlı olarak yazılan yazılar "Arz ve rica ederim." biçiminde bitirilir.

Resmi yazıların hangi dosyaya konulacağını gösteren kodlara ait liste?

Resmi yazıların hangi dosyaya konulacağını gösteren kodlara ait listeye dosya planı denir. Yazı alanı, yazı kağıdının üst, alt, sol ve sağ kenarından 2,5 cm boşluk bırakılarak düzenlenen alana denir.

Iş isteme mektubu nedir?

5) İş İsteme (Başvuru) Mektupları: Bu tür mektuplar dilekçeye benzerler. Mektubun gönderileceği kuruluşun veya şahsın adı, adresi eksiksiz olarak yazılmalıdır. ... Bunun yanında iş isteme mektupları, herhangi bir ilan veya duyuruya gerek duyulmaksızın herhangi bir kuruluşa yazılan yazılardır.

Resmi yazışmalarda sayı hanesinin bir bölümündeki kod neyi ifade eder?

"Sayı:" sırasıyla; DETSİS'te belirtilen Türkiye Cumhuriyeti Devlet Teşkilatı Numarası, standart dosya planı kodu ile belge kayıt numarasından oluşur ve bunların arasına kısa çizgi işareti (-) konulur (Örnek 2).

Resmi yazışma kuralları ekler nasıl yazılır?

MADDE 18- (1) Belgede ek olması hâlinde “Ek:” başlığı imza bölümünden sonra uygun satır boşluğu bırakılarak ve yazı alanının solundan başlanarak yazılır. Olur belgelerinde ise “Ek:” başlığı oluru alınan makamın imza bölümünden sonra uygun satır boşluğu bırakılarak ve yazı alanının solundan başlanarak yazılır.