Vitray nedir ve nasıl yapılır?

İçindekiler:

  1. Vitray nedir ve nasıl yapılır?
  2. Tiffany vitray nedir?
  3. Vitray sanatı nedir nerelerde kullanılır?
  4. Kilise camına ne denir?
  5. Revzen ne demek?
  6. Revzeni Menkuş nedir?
  7. Renkli camlarla yapılan süslemeye ne ad verilir?
  8. Diakonikon ne demek?
  9. Kilisede Kadın Bölümü Nedir?
  10. Kiliselerde ana kapıdan koroya değin uzanan bölüme ne ad verilir?
  11. Kiliselerde nef nedir?
  12. Yan nef ne demek?
  13. Kilise müziği ne demek?

Vitray nedir ve nasıl yapılır?

Vitray renkli camların belli bir kompozisyon düzeni içinde bir araya getirilmesi ile yaratılan sanat tekniğidir. Kısaca Cam süsleme sanatıdır.

Tiffany vitray nedir?

Tiffany Vitray: Renkli camlar, elmas, pense, havya, bakır folyo ve lehim gerekli malzemelerdir. Tasarlanan desen bir karton üzerine çizilir. Renk kodları yazılarak her parça numaralandırılır. ... Kesilen camlar rodajlanıp temizlendikten sonra tiffany vitray bakır folyosu ile sarılıp, eskiz üzerine dizilip lehimlenir.

Vitray sanatı nedir nerelerde kullanılır?

Özgün hediyelik eşyalarda, Konutlarda; pencerelerde, aydınlıklarda, oda bölmelerinde, paravanlarda, duvar panolarında, abajurlarda ve kapılarda yer almaktadır.

Kilise camına ne denir?

VITRAY NEDİR? Vitray terimi, renkli camlara bir malzeme olarak veya ondan yaratılan eserlere atıfta bulunabilir. Bin yıllık tarihi boyunca, bu terim neredeyse yalnızca kiliselerin ve diğer önemli dini yapıların pencerelerine uygulanmıştır.

Revzen ne demek?

Geleneksel Selçuklu ve Osmanlı mimarisinde renkli camlarla süslü pencerelerin varlığı bilinmektedir. Revzen de denilen bu pencerelerde alçı kayıtlar arasına renkli veya renksiz cam parçaları yerleştirilerek desen oluşturulmaktaydı. ... Bu kelimenin yerine günümüzde vitray veya “alçı pencere” deyimleri kullanılmaktadır.

Revzeni Menkuş nedir?

Osmanlılar'da revzen-i menkuş olarak tanımlanan vitray, cam katlar arasına istenen deseni verecek biçimde düzenlenmiş renkli ya da boyalı camdan parçalar yerleştirilerek yapılan pencere bezemesidir.

Renkli camlarla yapılan süslemeye ne ad verilir?

CEVAP: VİTRAY Vitray terimi, renkli camlara bir malzeme olarak veya ondan yaratılan eserlere atıfta bulunabilir. Bin yıllık tarihi boyunca, bu terim neredeyse yalnızca kiliselerin ve diğer önemli dini yapıların pencerelerine uygulanmıştır.

Diakonikon ne demek?

Bizans mimarisinde kilisenin bir bölümü. Erken dönemlerde kiliseye sunulan armağanların saklandığı bir mekan işlevini görürdü.

Kilisede Kadın Bölümü Nedir?

Galeri, kilisede kadınların yeri (gynaikonitis) olarak gösterilir, ancak farklı kullanımları da vardır.

Kiliselerde ana kapıdan koroya değin uzanan bölüme ne ad verilir?

Bulmacada 'Kiliselerde ana kapıdan koroya değin uzanan bölüm' nedir sorusunun cevabı: Kare ve çengel bulmacada sorulan 'Kiliselerde ana kapıdan koroya değin uzanan bölüm' sorusunun yanıtı 3 harflidir ve cevaba ise NEF yazabilirsiniz.

Kiliselerde nef nedir?

Nef, bir bazilika kilisesinin merkez koridoru veya bir kilisenin arka duvarı ile kesişme noktasının en uzak noktası arasında yer alan ana gövdesi ve koridordaki transept denilen çapraz neftir. Bu, ruhban sınıfından olmayan Hristiyanlar (laikat) tarafından erişilebilen bir kilisenin bölgesidir.

Yan nef ne demek?

Hristiyanlık öncesi yapılarda dini niteliği olmayan bir toplanma yeri özelliği gösterirken Erken Hristiyan ve Orta Çağ mimarilerinde, yan geçitleri bulunan (yan nef), galerili veya galerisiz kilise anlamında kullanılmıştır.

Kilise müziği ne demek?

Hristiyan müziğinde büyük önemi olan bir tür. VI. yüzyılda Boetius ve XI. yüzyılda Guido d'Arezzo, Hristiyan din müziğini sistemleştirilmişlerdir ve beş çizgili porte üzerinde notaların saptanmasını sağlamışlardır. ... Kilise müziğinin gelişmesinde Ortodoks kilisesinin başlangıçta büyük payı olmuştur.