Tüketici haklarına neden başvurulur?

İçindekiler:

  1. Tüketici haklarına neden başvurulur?
  2. Tüketici Hakem Heyeti uyuşmazlık tutarı nedir?
  3. Tüketici hakem Heyetine kimler başvurabilir?
  4. Tüketici hakem Heyeti nelere bakar?
  5. Tüketici hakem Heyetine hangi konularda başvuru?
  6. Tüketici hakları mahkemesi hangi davalara bakar?
  7. Tüketici hakem Heyeti icra ne zaman sonuçlanır?

Tüketici haklarına neden başvurulur?

Tüketici işlemleri ile tüketiciye yönelik uygulamalardan doğabilecek uyuşmazlıklara çözüm bulmak amacıyla kurulmuştur. Tüketici, satın aldığı herhangi bir mal ya da hizmet kusurlu ya da ayıplı çıktığında, mağduriyetini gidermek için eğer ilgili firmayla çözüm bulamıyorsa, Tüketici Hakem Heyeti'ne başvurabilir.

Tüketici Hakem Heyeti uyuşmazlık tutarı nedir?

Parasal sınırlar genişletildi Büyükşehir belediyesi statüsünde bulunan illerde ise değeri TL ile TL arasındaki uyuşmazlıklarda il tüketici hakem heyetleri müracaatları değerlendirecek. Değeri TL'nin altında bulunan uyuşmazlıklarda ilçe tüketici hakem heyetlerine başvuru zorunluluğu var.

Tüketici hakem Heyetine kimler başvurabilir?

Tüketici Sorunları Hakem Heyeti'ne tüketiciler, satıcılar ve sağlayıcılar başvurabilmektedirler. Tüketicinin korunması mevzuatı gereğince tüketici; bir mal veya hizmeti ticari veya mesleki olmayan amaçlarla edinen, kullanan veya yararlanan gerçek ya da tüzel kişilerdir.

Tüketici hakem Heyeti nelere bakar?

Tüketici hakem heyetleri, 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun'a göre tüketici işlemleri ve tüketiciye yönelik uygulamalardan doğabilecek uyuşmazlıklara çözüm bulmak amacıyla kurulan heyetlerdir.

Tüketici hakem Heyetine hangi konularda başvuru?

Tüketiciler, maddi zararlarının tazmini, onarım veya değişim için öncelikle mal veya hizmeti satın aldıkları işletmeler ile irtibata geçmeli. Taleplerinin geri çevrilmesi halinde, satın aldıkları mal veya hizmetlerin parasal tutarına bağlı olarak Tüketici Hakem Heyetlerine müracaat etmeli.

Tüketici hakları mahkemesi hangi davalara bakar?

Tüketici mahkemesi, tüketici işlemleri ile tüketiciye yönelik her türlü uygulamadan kaynaklanan davalara bakmakla görevli hukuk mahkemesidir (6502 sayılı Kanun m.73/1). Tüketici mahkemesi, özel mahkeme niteliğinde ilk derece mahkemesidir.

Tüketici hakem Heyeti icra ne zaman sonuçlanır?

Tüketici hakem heyetine yapılan başvurular başvuru tarih ve sırasına göre en geç altı ay içinde görüşülür ve karara bağlanır. Yapılan başvurunun niteliği, başvuru konusu, mal veya hizmetin özelliği gibi hususlar dikkate alınarak, karar süresi en fazla altı ay daha uzatılabilir.