Neden stok tutarız?

İçindekiler:

  1. Neden stok tutarız?
  2. Gereğinden fazla stok bulundurmanın dezavantajları nelerdir?
  3. Stok kontrolünün temel amacı nedir?
  4. Stok tutma maliyetleri nelerdir?
  5. Stoğun yetersiz bulunması neye yol açar?
  6. Stok Kontrol ne demek?
  7. Stok türleri nedir?
  8. Stoklarin satın alma maliyetleri nelerdir?

Neden stok tutarız?

Depolarda Stok bulundurma ve diğer depo stoklama yöntemlerinin ana hedefi farklılaşan ihtiyaçların, talep dalgalanmalarının, mal alım-satımlarının ve üretimin düzgün çalışabilmesini sağlamaktır.

Gereğinden fazla stok bulundurmanın dezavantajları nelerdir?

Gereğinden fazla bulundurulan stoklar finansman açısından[Fazladan bulundurulan stoklara yapılan ödemeler] işletmeye yük olacağı gibi, stok maliyetlerinin de [Bekledikçe stokların bulundurma ve kontrol maliyetlerinin stok maliyetine eklenmesi] artmasına sebep olacaktır.

Stok kontrolünün temel amacı nedir?

İstenilen zamanda, istenilen miktarda, istenilen yerde. istenilen kalitede, Malzemenin sağlanabilmesi için ne zaman, ne kadar tedarik edilebileceği sorularına cevap bulma işlemidir. Stok kontrolünün amacı, istenilen malı istenen zamanda hazır bulundurmak ve bunu en ekonomik biçimde gerçekleştirmektir.

Stok tutma maliyetleri nelerdir?

Stok bulundurma maliyeti: Depo giderleri, kira, elektrik, ısıtma/soğutma, sigorta, hasarlı ya da bozulmuş mallar ve stoğa bağlanan para ile stoğun bekleme süresince bu bağlanan paranın uğradığı faiz kaybı gibi maliyetler, stok bulundurma maliyetleri olarak ele alınır.

Stoğun yetersiz bulunması neye yol açar?

Stoklara yatırım kararı, risk ve getiri arasında bir denge kırılmasını gerektirir. Stok seviyesi düşük tutulduğunda çeşitli işletme fonksiyonlarının birbirine bağımlı olması durumunda, üretimde durma, gecikme ve müşteri isteklerinin zamanında yerine getirilememesi riskiyle karşılaşılır.

Stok Kontrol ne demek?

Stok kontrolü, ürünlerinizin stoklarını (toplam miktarını) periyodik aralıklar ile veya sürekli olarak incelemenize verilen addır. Stok kontrolü sayesinde markalar, ürünleri içerisinde stok fazlalığı veya stok eksikliği olan ürünlerini tespit edebilmektedir.

Stok türleri nedir?

Muhasebede stok çeşitleri kendi içinde hammadde, mamul ve yarı mamul stoku olmak üzere üçe ayrılmaktadır. ... Bu sayede bir sorun çıksa dahi stokta mevcut olan yarı mamuller kullanılarak üretimin sonuçlandırılması mümkün hale gelir.

Stoklarin satın alma maliyetleri nelerdir?

11. Stokların satın alma maliyeti ; satın alma fiyatı, ithalat vergileri ve diğer vergiler(firma tarafından vergi idaresinden iade alınabilecekler hariç) ve nakliye, yükleme boşaltma maliyetleri ile mamul, malzeme ve hizmetlerin elde edilmesiyle doğrudan bağlantısı kurulabilen diğer maliyetleri içerir.