Spot para nedir?

İçindekiler:

  1. Spot para nedir?
  2. Borsada spot ne demek?
  3. Vadeli ve spot piyasa nedir?
  4. Forward ne anlama gelir?
  5. Future ve forward işlemleri arasındaki farklılıklar nedir?
  6. Future piyasa ne demek?
  7. Bankacılıkta Future ne demek?
  8. Futures kur nedir?
  9. Futures sözleşmeleri nelerdir?
  10. Futures sözleşmesinin dayanak varlıkları nelerdir?
  11. Opsiyon Sözleşmesi ne demek?
  12. Opsiyon satıcısının kazancı nelerdir?
  13. Opsiyon sözleşmesinin amacı nedir?
  14. Opsiyon Nedir örnek?
  15. Opsiyon türleri nelerdir?
  16. Opsiyon Call put ne demek?
  17. Opsiyon satıcısı nedir?
  18. Opsiyon süresi ne demek?
  19. Alım satım opsiyonu nedir?
  20. Dayanak ne anlama geliyor?
  21. Varantta kullanım fiyatı nedir?
  22. Borsada Delta ne demek?

Spot para nedir?

Spot (nakit emtia), gerçek ve fiziki emtiadır. Hemen teslim şartı ile döviz işlemi verilen fiyattır. Spot ve vadeli fiyatlar arasında var olan teorik ilişkiyi açıklayan teoremdir.

Borsada spot ne demek?

Spot Piyasa finansal varlıkların anında teslim prensibi ve piyasa fiyatı üzerinden el değiştirdiği piyasa ortamı için kullanılmaktadır. Spot piyasada bir ürünün alış veya satışı (takas işlemi) işlem tarihinde belirlenen fiyat üzerinden en çok iki iş günü sonrasında gerçekleşir.

Vadeli ve spot piyasa nedir?

Spot piyasada işlemler peşin olarak gerçekleştirilmektedir. Vadeli işlem piyasalarında ise işleme konu olan varlığın toplam bedelinin küçük bir kısmına karşılık gelen başlangıç teminatı (marjin) ile yatırıma başlanabilir.

Forward ne anlama gelir?

Forward, ileri bir tarihte teslimi söz konusu olacak herhangi bir malın vadesi, fiyatı ve miktarı bugünden belirlenerek sözleşmeye bağlandığı işlemlerdir. Forward, kur dalgalanmalarına karşı korunma tekniği olarak da tanımlanabilir.

Future ve forward işlemleri arasındaki farklılıklar nedir?

Futures işlem sözleşmelerinde vade sonuna kadar bekleme zorunluluğu yoktur. Yatırımcı açmış olduğu pozisyonu vade bitiminden önceki istediği zaman kapatabilir. Forward işlem sözleşmelerinde ise vade sonuna kadar bekleme zorunluluğu vardır. Future işlem sözleşmelerinde vade ayları önceden belirlenmiştir.

Future piyasa ne demek?

Futures Piyasa; dayanak varlığı spot piyasada işlem gören ürünlerden türetilmiş olan herhangi malın, finansal ürünün, menkul değerin veya endeksin, miktar, kalite ve vadesi önceden belirlenmiş şekilde ileri bir tarihte teslimatı yapılmak üzere bugünden alış satış işleminin yapıldığı piyasaya verilen isimdir.

Bankacılıkta Future ne demek?

Futures, belli bir spot ürünün fiyatının bugünden sabitlenmesi suretiye ileri bir tarihte teslim edilmesi veya teslim alınması taahhütlerini içeren kontratları simgelemektedir. ... Alıcı ise bu riskleri alarak malın gelecekteki fiyatının altında bir fiyatla bugünden satın alarak karlı bir işlem gerçekleştirmiş oluyor.

Futures kur nedir?

Futures sözleşmeleri ya da vadeli işlem sözleşmeleri, alıcısına belli dayanak varlığı ileri tarihteki bir vadede önceden belirlenmiş fiyattan alım/satım olanağı veren türev ürünlerdendir. ABD'de NYMEX, Avrupa'da EURONEX önemli futures piyasa örneklerindendir.

Futures sözleşmeleri nelerdir?

Futures Sözleşmeleri: Futures sözleşmeleri, standart miktar ve kalitede bir varlığı önceden belirlenmiş bir fiyattan gelecekte belirli bir tarihte teslim etme ya da teslim almaya ilişkin olarak düzenlenen yasal bir sözleşme olarak tanımlanır. ... Her bir sözleşmenin bir alıcısı ve bir satıcısı vardır.

Futures sözleşmesinin dayanak varlıkları nelerdir?

Futures piyasalarında üç temel teminat yapısı mevcuttur. Bunlar; Başlangıç teminatı, • Sürdürme teminatı, • Teminat tamamlama çağrısıdır. Futures anlaşmalarında, hem uzun hem de kısa pozisyona girecek olan yatırımcılar girecekleri kontratlarının belirli bir oranı kadarını nakit olarak aracı kurumlara vermek zorundadır.

Opsiyon Sözleşmesi ne demek?

Opsiyon sözleşmesi, opsiyonu alan tarafa belirli bir vadede veya belirli bir vadeye kadar, önceden belirlenen fiyat, miktar ve nitelikte malı, kıymeti veya finansal varlığı alma veya satma hakkı veren, satan tarafa ise alıcının bu sözleşmeden doğan hakkını kullanması durumunda sözleşmeye dayanak teşkil eden malı, ...

Opsiyon satıcısının kazancı nelerdir?

Satım opsiyonunda satıcısının beklentisi dayanak varlık fiyatının gelecekte düşmesidir. Bir satım opsiyonunda dayanak varlığın spot piyasa fiyatı kullanım fiyatının altında ise, opsiyon kârdadır. ... Kullanım süresi dolana kadar opsiyonu sattığı kişi hakkını kullanmazsa, aldığı opsiyon primi kadar kâr elde eder.

Opsiyon sözleşmesinin amacı nedir?

Opsiyon sözleşmesi, kişinin bir varlığı daha önceden belirlenmiş bir fiyat üzerinden, belirli bir tarihte ya da bu tarihten önce alıp satma hakkına sahip olmasını sağlayan bir anlaşmadır.

Opsiyon Nedir örnek?

Opsiyon, belirli bir değer için, belirli bir tarihte veya tarihe kadar, belirli miktardaki bir malı (finansal ürünü, sermaye piyasası aracını veya ekonomik göstergeyi), fiyatını bugünden sabitlemek koşulu ile ileri bir vadede alma veya satma hakkı tanıyan ve bu hakkı belli bir prim karşılığında opsiyonu satın alan ...

Opsiyon türleri nelerdir?

Borsada işlem gören opsiyonlar, standart sözleşmeli, matematiksel förmüllere dayandırılarak fiyatlanan opsiyonlardır. Bu türde opsiyonlar: Hisse senedi opsiyonları, bono-tahvil opsiyonları, faiz opsiyonları, endeks opsiyonları, future sözleşmelerine dayalı opsiyonlar.

Opsiyon Call put ne demek?

Alım opsiyonu anlamına gelmektedir. Call opsiyon alıcısı gelecekte, belirlenen bir tarihte belirli miktarda varlığı, yine önceden belirlenmiş bir fiyattan alma hakkını elinde tutmaktadır. Put opsiyonu ise bu sözleşmenin tersi olarak satım hakkı sağlar. ...

Opsiyon satıcısı nedir?

Alıcısına, belirli bir finansal varlığı önceden belirlenmiş bir vadede, önceden belirlenmiş bir fiyattan, Alma (call) veya Satma (put) hakkı veren, satıcısına ise alma veya satma yükümlülüğü doğuran bir anlaşmadır.

Opsiyon süresi ne demek?

Opsiyonlu rezervasyon, havayolunun belirlediği süreye kadar satın alınması gereken ve satın alınmadığı taktirde verilen süre sonunda otomatik olarak iptal olacak olan rezervasyondur. Havayolu tarafından verilen opsiyon süreleri uzatılamaz.

Alım satım opsiyonu nedir?

Satım opsiyonu: Sözleşmeyi alan tarafa belli bir vadeye kadar veya vadede, belirli bir miktarda bir malı, kıymeti veya finansal göstergeyi belirli bir fiyattan satma hakkı verir. Satım opsiyonu alıcısının (satıcısının) beklentisi dayanak varlık fiyatının gelecekte düşmesidir (yükselmesidir).

Dayanak ne anlama geliyor?

dayanak, -ğı a. 1. Dayanılacak şey, istinatgâh, mesnet. 2. mec. Bir iddiayı güçlendirmeye yarayan tanıt.

Varantta kullanım fiyatı nedir?

Kullanım Fiyatı : Varantın çeşidine göre, yatırımcının alım veya satım hakkına sahip olduğu fiyat seviyesidir. Spot fiyata yakın kullanım fiyatlı varantlar pahalı ve daha az riskli, spot fiyata uzak kullanım fiyatlı varantlar ise ucuz ve daha yüksek risklidir.

Borsada Delta ne demek?

Delta: Varantın fiyatının dayanak varlığın fiyat hareketlerine karşı duyarlılığını göstermektedir. Yani dayanak varlıktaki 1 birimlik değişime karşılık varantın fiyatının ne kadar değiştiğini gösterir. Örneğin deltası 0,45(%45) olan bir call varantının fiyatı dayanak varlık 1TL değiştiğinde 0,45TL değişir.