Cümlede yan anlam ne demektir?

İçindekiler:

  1. Cümlede yan anlam ne demektir?
  2. Temel anlam ne demek 6 sınıf?
  3. Türkçede gerçek anlam ne demek?
  4. Yakın anlamı nedir?
  5. Yakın anlam ne demek örnek?
  6. Yakın anlamlı cümle nedir?
  7. Yakın anlamlı sözcükler ne değildir?

Cümlede yan anlam ne demektir?

Yan anlamlar, temel anlamla birlikte gerçek anlamları meydana getirirler. Mesela “göz” dendiğinde akla ilk gelen, kelimenin temel anlamı olan organ adıdır. Ama “iğnenin gözü”, “çantanın gözü”, masanın gözü” tamlamalarındaki anlamlar benzetme yoluyla kazandırılmış yeni anlamlardır. Bunlara da yan anlam denir .

Temel anlam ne demek 6 sınıf?

Bir sözcüğün taşıdığı ilk ve genel anlama gerçek anlam denir. ... Sözcüğün gerçek anlamı, herkesçe bilinen, akla ilk gelen yaygın anlamıdır. Buna “temel anlam” da denir. Meselâ, “ağız” dendiğinde akla ilk gelen, organ adıdır.

Türkçede gerçek anlam ne demek?

Gerçek anlam, sözcüklerin birincil anlamı ile (varsa) bu anlamla doğrudan ilişkili olan anlamlarıdır. Bir sözcüğün mecaz olmayan tüm anlamlarını kapsar. ... Örneğin tatlı sözcüğü Türkçede "şekerli" anlamına gelen bir sıfattır ve bu anlam sözcüğün temel, yani birinci anlamıdır.

Yakın anlamı nedir?

Özellikleri, Örnekleri. Yakın anlam: Bir sözcükle eşanlamda olmayan, fakat anlam bakımından ona yakın, onu çağrıştıran sözcük ya da sözcüklerin kazandırdığı farklı anlamlardır.

Yakın anlam ne demek örnek?

Tanımlayacak olursak, “tamamen aynı anlamı karşılamayan, aralarında küçük farkların bulunduğu; fakat anlam olarak çok yakın oldukları için birbirlerinin yerine kullanılabilen kelimelere” yakın anlamlı kelimeler denilir. Örneğin “dost – arkadaş” kelimeleri yakın anlamlıdır.

Yakın anlamlı cümle nedir?

İki farklı cümle, anlam bakımından birbirlerine yakınsa, bu cümlelere yakın anlamlı cümleler denir. Yakın anlamlı cümlelerde genellikle eş anlamlı ya da yakın anlamlı sözcük veya kelime gruplarından yararlanılır.

Yakın anlamlı sözcükler ne değildir?

anlamlı görünmelerine rağmen aralarında az çok anlam farkı bulunan sözcüklere yakın anlamlı sözcükler denir. Yakın anlamlı sözcüklerde anlamca eşitlik yoktur. Bu nedenle yakın anlamlı sözcükler gelişigüzel kullanılmamalıdır.