Konu Tasarımı Nedir?

İçindekiler:

  1. Konu Tasarımı Nedir?
  2. Konu Tasarımı Nedir Eğitim Bilimleri?
  3. Disiplin Tasarımı Nedir?
  4. Çekirdek tasarım ne?
  5. Romantik program tasarımı nedir?
  6. Tyler modeli nedir?
  7. Sarmal eğitim Programı Nedir?
  8. Farklar yaklaşımı nedir?
  9. Belirtke tablosu nedir ne işe yarar?
  10. Taba modeli nedir?
  11. Eğitim programının öğeleri nelerdir?
  12. Çekirdek programlama yaklaşımı nedir?
  13. Radikal program tasarımı nedir?
  14. Örtük program ne demek?
  15. Metfessel Michael modeli nedir?
  16. Tyler ın hedefe dayalı değerlendirme modeli nedir?
  17. Sarmal anlayış nedir?
  18. Sarmal olması ne demek?
  19. Provus Farklar yaklaşımı nedir?
  20. Provus Farklar yaklaşımı modeli nedir?

Konu Tasarımı Nedir?

Konu tasarımı En eski ve en bilinen yaklaşımdır. ezber ve tartışma süreçleri kullanılır. Ardışık eğitim, ön koşul öğrenmeler, tümdengelim önemsenir. Hiyerarşik ve bağımsız konular işlenir.

Konu Tasarımı Nedir Eğitim Bilimleri?

Konu Tasarımı: Öğretilecek konu esastır ve bu konular evrensel gerçekleri içermektedir. Evrensel doğrulara göre düzenlenen bu konular uzman kişi tarafından düzenlenir ve değiştirilemez. Öğretmenin görevi konuyu olduğu gibi aktarmaktır. Konuların ön görülen zaman diliminde bitirilmesi esastır.

Disiplin Tasarımı Nedir?

Disiplinlerarası tasarım; benzer veya birbirinden ayrılan, farklı disiplin ve yaklaşımları ele almaktadır. Bir başka anlatımla yeni bir bilgi ve problemin sonucuna ulaşmayı amaçlayan disiplinler, birbiri ile iletişime geçerek ortadaki sınırları kaldırır. Kendi içerisinde işbirliği yapmanın bir yolunu bulur.

Çekirdek tasarım ne?

Çekirdek (Core) Tasarım Çekirdek tasarım, merkezdeki asıl konudan iyi anlayan, sorun çözme becerileri ve genel kültürü iyi olan bir öğretmene ihtiyaç duyar. Sosyal sorunlar ve konular tasarımın merkezindedir.İş birlikli öğrenme ve sorun çözme ilkeleri oldukça önemlidir.

Romantik program tasarımı nedir?

Romantik (Radikal) tasarım Öğrencilere kendi doğalarına göre seçim ve karar verme hakkı veren program tasarımıdır. Öğrencinin yapısını, özelliklerini, doğasını ve sosyalleşmesini öngörür. Programın içeriğini yeterliliği ve sürekliliği sağlama konularında eleştirilmektedir.

Tyler modeli nedir?

Tyler modeli tümevarımı benimseyen akılcı bir model olarak bilinir. Hedefe dayalı model olarak da bilinir. Tyler modelinde program geliştirme süreci tamamen hedeflere göre belirlenir. ... Günümüzde olası hedefleri belirlerken Birey, Toplum, Konu Alanı ve Doğa kaynaklarından yararlanılır.

Sarmal eğitim Programı Nedir?

Öğrenmede Sarmal Yaklaşım, ders programında derinleşen zorluk seviyeleriyle paralel olarak ana kavramlardan oluşan bir ders programının tasarlanması ve bu kavramların sürekli tekrar edilmesini ifade eden bir eğitim yaklaşımıdır. ... Öğrenme süreci uzatılarak, o konuda uzmanlık sağlanana dek kavramlar yinelenerek öğretilir.

Farklar yaklaşımı nedir?

Farklar Yaklaşımı Beklenen beceri düzeyi ile var olan beceri arasındaki farkın bulunması ile ihtiyaç tespit edilmektedir. Bu farkına boyutuna göre problem olup olmadığı gözlemlenir. Bu farkın boyutu bireyde bir yeterliliğin, problemin varlığını yada yokluğunu ortaya koyar.

Belirtke tablosu nedir ne işe yarar?

Bir eğitim programında yer alan hedef ve hedef davranışlarla, program içeriğinin iki boyutlu bir çizelge üzerinde gösterilmesine “Belirtke Tablosu” denir. Eğitim durumları ve sınama durumlarının özünü oluşturur. Özellikle sınama durumlarında ölçme aracının kapsam geçerliliğini sağlamada kılavuzluk yapar.

Taba modeli nedir?

Taba modeli tümevarım yaklaşımının benimsendiği öğrenme yaşantılarını temele alan bir yaklaşımdır. Bu modele göre programla ilgisi olan herkes program geliştirme faaliyetlerine katılmalıdır. Tyler modeli tümevarımı benimseyen akılcı bir model olarak bilinir. Hedefe dayalı model olarak da bilinir.

Eğitim programının öğeleri nelerdir?

Bunlar; 1-Kazanım/ amaç/ hedefler 2-İçerik 3-Öğrenme-öğretme süreci 4-Ölçme ve değerlendirme boyutlarıdır.

Çekirdek programlama yaklaşımı nedir?

5 - Çekirdek Programlama Yaklaşımı: Önce ortak konular seçimlik dersler öğretilir. Öğrenciye birden fazla alanda uzmanlık şansı tanır. Bu yüzden piramitsele göre daha esnektir. İş birlikli öğrenme benimsenir.

Radikal program tasarımı nedir?

Romantik (Radikal) tasarım Öğrencilere kendi doğalarına göre seçim ve karar verme hakkı veren program tasarımıdır. Öğrencinin yapısını, özelliklerini, doğasını ve sosyalleşmesini öngörür. Programın içeriğini yeterliliği ve sürekliliği sağlama konularında eleştirilmektedir.

Örtük program ne demek?

Örtük program, öğrenme-öğretme süreçlerine, yaşantılarına, ortamına ve yapısına gömülü, öğrencilerin, öğretmenlerin, yöneticilerin, diğer personelin ve velilerin beraberlerinde getirdikleri özelliklerden, düşüncelerden, inançlardan, bilgi, beceri, tutum ve davranışlardan etkilenen, eğitim, öğretim ve ders programının ...

Metfessel Michael modeli nedir?

Metfessel - Michael Değerlendirme Modeli, Hedefler, öğrenme yaşantıları, süreç sonunda kullanılan araç gereçler değerlendirilerek ileriye yönelik uygulamalar konusunda öneriler geliştirmek amaçlanır.

Tyler ın hedefe dayalı değerlendirme modeli nedir?

Tyler'ın Hedefe Dayalı Değerlendirme Modeli Tyler (1949)'a göre, değerlendirme süreci, eğitim hedeflerinin uygulanan program ve öğretim yoluyla tam olarak ne düzeyde kazandırıldığını belirlemeye yönelik bir süreçtir.

Sarmal anlayış nedir?

Öğrenmede Sarmal Yaklaşım, ders programında derinleşen zorluk seviyeleriyle paralel olarak ana kavramlardan oluşan bir ders programının tasarlanması ve bu kavramların sürekli tekrar edilmesini ifade eden bir eğitim yaklaşımıdır. ... Öğrenme süreci uzatılarak, o konuda uzmanlık sağlanana dek kavramlar yinelenerek öğretilir.

Sarmal olması ne demek?

Sarmal, dolana dolana oluşmuş, halisel, birbirini izleyen, helezoni, helezonlu ya da içinde çıkılmaz durum demektir. Bu kelime, cümle içinde farklı şekillerde kullanılır. Sarmal, içinden çıkılmaz durumları ifade etmek için kullanılır. Aynı zamanda dolanarak giden, sarmalayan anlamlarını da taşır.

Provus Farklar yaklaşımı nedir?

Malcolm Provus değerlendirmeyi; standartlar konusunda anlaşma süreci, programın herhangi bir öğesinin performansı ile standart performans arasında fark olup olmadığını belirleme ve proramı ya da programın bir bölümünü iyileştirmekve düzeltmek için farklar hakkında bilgi toplama süreci olarak tanımlamıştır.

Provus Farklar yaklaşımı modeli nedir?

c) Provus Farklar Yaklaşımı: Programın standartları ve performansı belirlenir. Performans ile standartlar karşılaştırılır. Aralarındaki farka bakılarak değerlendirme yapılır. d) Stake'in Uygunluk – Olasılık Modeli: Program değerlendirmeyi üç boyutta ele alır.