C den sonra D mi T mi?

İçindekiler:

  1. C den sonra D mi T mi?
  2. Ünsüz yumuşaması ne demek?
  3. Ünsüz yumuşaması neden olur?
  4. Bir sözcükte ünlü düşmesi olması için gerekli şartlar nelerdir?
  5. Ünlü daralması nasıl bulunur?
  6. Ünlü düşmesi nasıl bulunur?
  7. Birbirine ünlü düşmesi var mı?
  8. Burada da ünlü düşmesi var mı?

C den sonra D mi T mi?

Türkçe'de " p, ç, t, k, s, ş, h, f " harfleri ile biten sözcüklerden sonra, " c, d, g " harfleri ile başlayan ekler gelirse; ekin ilk harfi " ç, t, k " olur. Bu kurala yumuşak sessizlerin sertleşmesi, kısaca benzeşme denir.

Ünsüz yumuşaması ne demek?

Ünsüz yumuşaması veya ünsüz değişimi, Türkçedeki bir ses olayıdır. Süreksiz sert ünsüzlerle biten sözcüklerin, ünlüyle başlayan bir ek aldıklarında, sözcüklerin sonundaki ç, k, p, t ünsüzlerinin yumuşayarak - sırasıyla- c, g/ğ, b ve d'ye dönüşmesidir.

Ünsüz yumuşaması neden olur?

P, ç, t, k seslerinden biri ile biten Türkçe ya da yabancı kelimelere ünlü ile başlayan ekler; yapım veya çekim ekleri getirildiğinde kelime sonundaki sert ünsüz yumuşar. ... Bu duruma ünsüz yumuşaması denir. Hatta g'nin ğ'ye dönüştürüldüğü de görülür.

Bir sözcükte ünlü düşmesi olması için gerekli şartlar nelerdir?

İki heceli ve ikinci hecesinde ı, i, u, ü dar ünlüleri bulunan bazı kelimeler ünlü harf ile başlayan bir ek aldıkları zaman kelimenin ikinci hecesindeki ı, i, u, ü dar ünlü harf düşer.

Ünlü daralması nasıl bulunur?

Türkçede “a – e” geniş ünlüleri ile biten fillere “-yor” eki getirildiğinde, fiilin sonundaki geniş ünlüler daralarak “ı – i – u – ü” dar ünlülerine dönüşür. Bu kurala ünlü daralması denir.

Ünlü düşmesi nasıl bulunur?

1- İki heceli ve ikinci hecesinde “ı, i, u, ü” dar ünlüleri bulunan bazı sözcükler ünlü harfle başlayan bir ek aldıklarında sözcüğün ikinci hecesindeki “ı, i, u, ü” dar ünlü harf düşer. Bu duruma ünlü düşmesi adı verilir. NOT: İkilemelerde ve özel adlarda ünlü düşmesi olmaz.

Birbirine ünlü düşmesi var mı?

Birbiri: biri+ biri şeklinde oluşmuştur. Ünlü ile biten sözcüğe yumuşak ünsüzle başlayan bir başka kelime getirilmiş ve aradaki i harfi yani i ünlüsü kaybolmuştur. Bu tarz ses olaylarına genel olarak ÜNLÜ DÜŞMESİ adı verilir. Sadece birleşik sözcüklerde değil, bir sözcüğe aynı mantıkla bir ek geldiğinde de ünlü düşer.

Burada da ünlü düşmesi var mı?

nerede→nerde, buradaburda, şurada→şurda... Bazı Arapça kelimelere (isim) yardımcı fiil getirildiğinde de hece düşmesi görülür: ... Gönülden gönüle, ağıza, buruna, babadan oğula örneklerindeki gibi ekte geniş ünlü varsa hece düşmesi olmayabilir.