Elektronik Arşiv nedir?

İçindekiler:

  1. Elektronik Arşiv nedir?
  2. E-Arşiv kaç gün geriye dönük kesilebilir?
  3. E-Arşiv ve e-fatura farkı nedir?
  4. Fatura ETTN ne demek?
  5. E-arşiv fatura zorunlu mu?

Elektronik Arşiv nedir?

Elektronik Arşiv uygulaması, kağıt ortamında düzenlenme, muhafaza ve ibraz edilme zorunluluğu bulunan faturanın, elektronik ortamda oluşturulması, e-Posta ile iletimi, elektronik ortamda muhafazası, elektronik ortamda ibrazı ve elektronik ortamda Gelir İdaresi Başkanlığı'na raporlanmasını kapsayan uygulamadır.

E-Arşiv kaç gün geriye dönük kesilebilir?

Vergi Usul Kanununa göre, geriye dönük e-fatura ve e-arşiv fatura, matbu faturada da olduğu gibi, en fazla 7 gün öncesine olacak şekilde düzenlenebilir. 7 günün aşılması dahilinde  oranında Özel Usulsüzlük Cezası uygulanır.

E-Arşiv ve e-fatura farkı nedir?

e-Fatura'da, fatura elektronik ortamda alıcısına iletilir ve kağıt çıktı alınamaz, e-Arşiv'de ise fatura hem elektronik hem de kağıt çıktı olarak iletilebilir. e-Fatura'da UBL-TR formatı zorunluyken e-Arşiv'de istenilen format kullanılabilir.

Fatura ETTN ne demek?

E-fatura uygulamasında ETTN (Evrensel Tekil Tanımlama Numarası) anlamına gelmektedir. E-faturada bu alana e-fatura düzenleyicisi müdahale edemez. Sistem ETTN numarasının kendiliğinden verir. ETTN, faturanın tekliğini sağlayan numaradır.

E-arşiv fatura zorunlu mu?

Tebliğ'e göre; e-Fatura'yı kullanan tüm mükelleflerin tarihi itibariyle e-Arşiv Fatura kullanmaları zorunlu hale getirildi. 2018 yılı cirosu 5 milyon TL ve üzeri olan firmaların 1 Temmuz 2020 tarihinden itibaren e-Fatura ve e-Arşiv kullanmaları gerekiyor.