GAP coğrafya ne demek?

İçindekiler:

  1. GAP coğrafya ne demek?
  2. Güneydoğu Anadolu Bölgesinde en çok ne yetişir?
  3. Karabük'ün tarım ürünleri nelerdir?
  4. Sakarya'nın tarım ürünleri nelerdir?

GAP coğrafya ne demek?

Güneydoğu Anadolu Projesi (kısaca GAP), Fırat ve Dicle nehirleri üzerinde yapımı öngörülen barajlar, hidroelektrik santralleri ve sulama tesislerinin yanı sıra kentsel ve kırsal altyapı, ulaştırma, sanayi, eğitim, sağlık ve diğer sektörlerin gelişmesini ve hizmetlerini kapsayan entegre projedir.

Güneydoğu Anadolu Bölgesinde en çok ne yetişir?

Bunlar dan buğday ve üzüm, Güneydoğu Anadolu Bölgesinde de iki önemli ürünü dür. Ayrıca, bu iki ürüne bölgede mercimek ve antepfıstığı gibi ürünler de katılmıştır. Bölge, Türkiye' nin önemli bir buğday, arpa, mercimek, üzüm ve antepfıstığı üretim alanıdır. Bölgede en geniş alanı talııl tarımı kaplar.

Karabük'ün tarım ürünleri nelerdir?

Her mevsim yağış görülmesi, yaz kuraklığı isteyen ( buğday, arpa, yulaf, çavdar, mercimek, pamuk) ürünlerin yetişmesini önlemiştir. Kıyı kesimde tahılın yerini mısır almıştır. Kış mevsiminde Doğu Karadeniz'de kış ılıklığı fındık, çay, turunçgil, zeytin gibi ürünlerin yetişmesini kolaylaştırmıştır.

Sakarya'nın tarım ürünleri nelerdir?

Başlıca tarım ürünleri: Buğday, arpa, mısır, fasulye, şekerpancarı, ayçiçeği, patates, soğan ve tütündür. Sebze üretimi bol ve çeşitlidir. İstanbul'un sebze ihtiyacının çoğunu karşılayan şehirdir. Yazlık, kışlık ve turfanda sebzeleri çoktur.