Depo ve raf Sistemleri Nedir?

İçindekiler:

  1. Depo ve raf Sistemleri Nedir?
  2. Depolarda kullanilan raf sistemleri nelerdir?
  3. Içine girilebilir raf sistemleri nedir?
  4. Kayar raf Sistemi Nedir?
  5. Arkadan itmeli raf sistemi nedir?
  6. Bina raf tipleri nelerdir?
  7. Hangi raf çeşidi depolarda en yaygın bir biçimde kullanılmaktadır?
  8. Drive Thru raf sistemi nedir?
  9. Mezanin raf sistemi nedir?
  10. Karuzel raf sistemi nedir?
  11. Otomatik depolama sistemleri nelerdir?
  12. FIFO raf sistemi nedir?
  13. Dar koridor yüksek raf sistemi nedir?
  14. Akıllı raf sistemleri nedir?
  15. Paletlerin depo operasyonlarına faydası nelerdir?
  16. Blok istifleme yöntemi nedir?
  17. Konsol kollu raf sistemi nedir?
  18. Sirt sirta raf sistemi nedir?
  19. Otomatik depolama ve çekme sistemi nedir?
  20. Otomatik depolama sistemlerinin avantajları nelerdir?

Depo ve raf Sistemleri Nedir?

Hareketli Depo Raf Sistemi; hareketli elemanların üzerine kurulan sırt sırta depolama sistemidir. Burada tek bir koridor bırakılarak rafların hareket ettirilmesiyle istenilen koridora gidilir. ... Tam Otomatik Depo Raf Sistemi; palet giriş çıkış hızının yüksek olduğu depolarda tercih edilen bir sistemdir.

Depolarda kullanilan raf sistemleri nelerdir?

Depolarda Kullanılan Raf Çeşitleri Nelerdir?
  • Palet Rafları ...
  • Koli ve Kutu Elleçleme Rafları ...
  • Konsol Kollu Raflar. ...
  • Kalıp Rafları ...
  • Asmakat Raf. ...
  • Kayar Raflar. ...
  • Sırt sırta Raf Sistemleri. ...
  • Shuttle ( Mekik ) Raf Sistemi.

Içine girilebilir raf sistemleri nedir?

Mevcut depo alanının ve hacminin en yararlı şekilde maksimum kullanımını sağlayan raf sistemlerinden birisidir. ... Aynı tip ya da birbirine benzer çok sayıda paletli ürünün maksimum şekilde stoklanması için idealdir.

Kayar raf Sistemi Nedir?

Paletli ve Kutulu Kayar raf sistemi , ürünlerin ( paletlerin, kutuların ) eğim sayesinde boşaltma yönüne doğru kendiliğinden kaymasını sağlayan makara kanallarından oluşmaktadır. Bu sistem bir çok kanalı yan yana ve üst üste yerleştirme imkânı sağlamaktadır.

Arkadan itmeli raf sistemi nedir?

Arkadan itmeli raf sistemi, aynı SKU'ya sahip birden fazla paletin saklanması için idealdir. Her hatta 2-6 palet yerleştirilebilir. Her seviyedeki tüm paletler, sonuncu palet hariç olmak üzere tekerlekli raylar üzerinde itilebilen kızaklara yerleştirilir.

Bina raf tipleri nelerdir?

Bu modeller şunlardır;
  • Palet raflar,
  • Ağır yük raflar,
  • Drive-in raflar,
  • Sırt sırta raf sistemleri,
  • Dar koridor raf sistemleri,
  • Depo rafları,
  • Endüstriyel raflar,
  • Lojistik deposu raf sistemleri.

Hangi raf çeşidi depolarda en yaygın bir biçimde kullanılmaktadır?

Sırt sırta raf sistemi en yaygın, ekonomik ve geniş kullanım alanına sahip olan depolama sistemidir.

Drive Thru raf sistemi nedir?

Paletli ürünlerin derinlemesine istiflenmesini sağlayan bu sistemde, forklift sistemin içine girdiğinden DRIVE-IN, içine girilebilir raf sistemi adını almıştır. Yüklerinizi blok olarak yerleştirme ve boşaltma imkanı sağlanmaktadır. Bu sistemde yükleme için travers yerine raylar kullanılmaktadır.

Mezanin raf sistemi nedir?

Depo alanlarının max yüksekliğini en verimli şekilde kullanılmasını sağlayan raf sistemidir. Raf ayakları kullanılarak kat çıkılır ve depo alanının yüksekliğine uygun kat sayısı belirlenir.

Karuzel raf sistemi nedir?

Karuzel ( Carousel) Raf Sistemleri. Küçük parçalar halindeki ürünlerin toplama operasyonunda kullanılan otomatik depolama ve elleçleme ekipmanıdır. Bu sistemlerde ürünler rafların içerisindeki sepetlerde veya kutularda bulundurulur.

Otomatik depolama sistemleri nelerdir?

Otomatik depolama ve boşaltma sistemleri (ODBS) firmalardaki ürünlerin depo içerisinde depolanması ve boşaltılması için kullanılan sistemlerdir. ODBS'lerde farklı depo yerleşimlerinde çeşitli otomatik depolama ve boşaltma araçları kullanılmaktadır.

FIFO raf sistemi nedir?

Hafif bir eğime sahip rulo kasetlerinin yerleştirildiği kanallara yüklenen aynı ebat ve içerikteki paletli ürünlerin, giriş yönünden yerçekiminin etkisiyle çıkış yönüne doğru ruloların özelliği sayesinde kontrollü bir şekilde akışını sağlayan depo raf sistemidir.

Dar koridor yüksek raf sistemi nedir?

Yüksek irtifa raf sistemi olarak yüksek depolarda dar alan forkliftlerinin kullanımıyla minimum alanda maksimum depolamayı amaçlayan sistemdir. İstifleme cihazının koridor çalışma aralığı diğer sistemlere göre daha az olduğundan, paletli depo alanı kapasitesi daha fazladır.

Akıllı raf sistemleri nedir?

Akıllı depo sistemi raf sistemleri, otomatik kontrollü robotlar, bilgisayar sistemleri, donanım ve yazılımların toplamından oluşur. ... Örnek olarak, palet algılama, mekik algılama, raf başı vb. gibi birçok işlev için farklı özelliklerde sensörler bulunmaktadır. Kule robot kendi içinde PLC kontrol ile kontrol sağlar.

Paletlerin depo operasyonlarına faydası nelerdir?

Paletlerin işlevleri, yüklemenin yapılacağı eşyanın belirli boyutlar içinde toplanmasını ve korunmasını sağlamaktan ibarettir. Malların bir arada tek bir birim olarak taşınmasını sağlamaktadır.

Blok istifleme yöntemi nedir?

Blok istiflemede, paletlerin üst üste yığılarak, yüksek hacimler kapladığı bir sistem olup, depolanan malların tekrar boşaltılması için gereken süre uzundur. Blok istifleme ucuz olup; malların kırılma ve zedelenmesinin önemli olmadığı hallerde yüksek yoğunluklu depolamaya izin verir.

Konsol kollu raf sistemi nedir?

Konsol kollu raf sistemleri farklı yükseklikteki ve uzunluktaki ürünlerin kolaylıkla stoklanmasını sağlar. Uzun ürünlerin depolanması için tasarlanmış basit ve dayanıklı bir sistemdir. Uzun ürünlerin depolanması için tasarlanmış basit ve dayanıklı bir sistemdir.

Sirt sirta raf sistemi nedir?

Sırt sırta raf sistemi, diğer adıyla “back to back” raf sistemi veya ağır yük raf sistemi, her türlü ürünün depolanmasına elverişli ve en yaygın kullanıma sahip bir depo raf sistemidir. ... Rafların yerleşimini ve yüksekliğini; depolanacak ürünlerin, kullanılacak forkliftlerin ve depo alanın özellikleri belirler.

Otomatik depolama ve çekme sistemi nedir?

Otomatik depolama ve çekme sistemleri, malzemelerin hızlı ve hatasız bir şekilde depolanıp, gerektiği zaman çekilmesine olanak veren sistemlerdir.

Otomatik depolama sistemlerinin avantajları nelerdir?

AS/RS OTOMATİK DEPOLAMA AS/RS sistemlerin avantajları
  • Yürüme, bekleme, arama zamanlarından tasarruf sağlanır.
  • Siparişin işlenmesi ile ilgili sürelerde, 3-5 kat daha yüksek hız yakalanır.
  • Teslim süresi ile ilgili taahhütlerde gecikmeler yaşanmaz.
  • Ara stoklarda azalma: Ürün ara stoklarını azaltılır.
Daha fazla öğe...