Açık fatura neden kesilir?

İçindekiler:

  1. Açık fatura neden kesilir?
  2. Açık faturalar nelerdir?
  3. Açık ve kapalı fatura nedir?
  4. Açık fatura nasıl anlaşılır?
  5. E faturaya geçen normal fatura kesebilir mi?
  6. Fiyat farkı faturası nedir?

Açık fatura neden kesilir?

Açık faturada, satılan ürün ya da hizmetin teslimi esnasında müşteri mal ya da hizmetin ücretini faturanın düzenlendiği zaman peşin olarak ödemez. Satıcı da tahsilatını o sırada yapmamış olur. Kısacası vadeli bir satış gerçekleşir. İşte bu tip durumlarda düzenlenen faturaya açık fatura diyoruz.

Açık faturalar nelerdir?

Açık fatura türünde satılan mal ya da hizmet teslimi sırasında müşterinin, mal ve ya hizmet ücretini faturanın düzenlenmiş olduğu zaman peşin olarak tahsil edilmediği yani vadeli bir satış yapıldığı durumlar için tanzim edilen faturayı tanımlamaktadır.

Açık ve kapalı fatura nedir?

Açık fatura; paranın tahsil edilmediği yani vadeli satış yapıldığı durumlarda düzenlenen fatura iken, kapalı fatura; mal ya da hizmet bedelinin peşin olarak tahsil edildiği durumlarda düzenlenmektedir. Açık faturada imza, faturanın üst tarafına atılmakta iken, kapalı fatura da imza faturanın alt tarafına atılmaktadır.

Açık fatura nasıl anlaşılır?

Vadeli bir satış yapıldığında faturanın üst kısmına kaşe vurulup imzalanır. Bu tip faturalara “Açık Fatura” denir. Peşin ödemeli satış yapıldığında ise fatura bedelinin peşin olarak alındığını göstermek için faturanın alt kısmı kaşelenip imzalanır. Bu da “Kapalı Fatura” olarak ifade edilir.

E faturaya geçen normal fatura kesebilir mi?

Hayır yoktur. Mükellef zorunlu olduğu halde e-Fatura'ya geçmemişse gönderici e-Arşiv mükellefi ise e-Arşiv faturası kesmesi zorunludur. Gönderici e-Arşiv mükellefi değil ise kağıt fatura kesebilir ve gönderici bu durumda herhangi bir yaptırımla karşı karşıya kalmamaktadır.

Fiyat farkı faturası nedir?

Fiyat farkı, satışın ardından meydana gelebilen, karşılıklı çalışan şirketlerin arada bir yaşayabildiği bir bir durumdur. Faturanın eksik ya da fazla kesilmesi halinde yeniden bir ücret ödenmesi veya alınması gerektiği durumlarda hazırlanan faturaya, fiyat farkı faturası denir.