Stok devir hızı nasıl bulunur?

İçindekiler:

  1. Stok devir hızı nasıl bulunur?
  2. Stok devir hızı birimi nedir?
  3. Depolama maliyeti nedir?
  4. Etkinlik süresi nedir?
  5. Aktif devir hızı nasıl hesaplanır?
  6. Nakit oranı ne olmalı?
  7. Sipariş maliyeti nedir?
  8. Depolama çeşitleri nelerdir?

Stok devir hızı nasıl bulunur?

Stok devir hızı nasıl hesaplanır? Bu verinin hesaplaması yapılırken; yıl içerisinde satılan ürün maliyetinin dönem başı stoklar ile dönem sonu stokların ortalamasına bölünmesiyle hesaplanmaktadır. Ortaya çıkan bu sonuç, bu süreç içerisinde firmanın kaç kez stoklarını yenilediğini göstermektedir.

Stok devir hızı birimi nedir?

Stok devir hızı genellikle belirli bir zaman aralığındaki satılan malın maliyetinin (COGS), o zaman aralığındaki ortalama stok seviyesine (dönem başı stok + dönem sonu stok) /2) bölünmesiyle elde edilir.

Depolama maliyeti nedir?

Depolama Maliyetleri. Depolama maliyetleri ürünlerin raflardaki bekleme süresinde gerçekleşen maliyetlerdir. Ürünlerin hareket halinde olmadığı, depolanarak saklandığı dönemdeki maliyetlerdir.

Etkinlik süresi nedir?

Ortalama etkinlik süresi, stokları elde etmek için kullanılan nakdin; stokların satılması, alacakların tahsil edilmesinden sonra tekrar nakde dönüşmesi için ortalama olarak kaç günün gerektiğini gösterir.

Aktif devir hızı nasıl hesaplanır?

Aktif devir hızı aşağıdaki formül ile hesaplanmaktadır: Aktif Devir Hızı, Net Satış (Yıllık) / Aktifler (ortalama) oranı ile hesaplanır. Aktifler (ortalama) = ( Aktifler + Aktifler (bir yıl önceki dönem) ) / 2. Aktif Devir Hızı, bir şirketin ne kadar etkin çalıştığının bir ölçütüdür.

Nakit oranı ne olmalı?

Nakit oran = 0,20 olması beklenilen seviyedir. Nakit Oran < 0,20 ise ; firma nakit akışında sorunlar yaşayabilir ve dış kaynak kullanımında yeni arayışlar içersine girer. Nakit Oran >0,20 ise, paranın verimli kullanılıp kullanılmadığı irdelenmelidir.

Sipariş maliyeti nedir?

2 Sipariş Maliyeti Sistemi Çeşitli türde ve çoğu kez müşterilerin özel istekleri ile verilen siparişler üzerine üretim yapan işletmelerde, her bir mamul ya da mamul grubunun maliyetlerinin ayrı ayrı izlendiği maliyetleme sistemidir.

Depolama çeşitleri nelerdir?

Depo çeşitlerini 3 ana başlıkta toplamak mümkündür. Depo çeşitleri, ürünün hava ile temasına bağlı olarak değişkenlik gösterir. Açık hava depoları, kapalı hava depoları ve soğuk hava depoları olmak üzere 3 çeşit depolama alanı vardır.