Konya efsaneleri nelerdir?

İçindekiler:

  1. Konya efsaneleri nelerdir?
  2. Alaaddin Tepesi nasıl oluşmuştur?
  3. Konya'da bulunan Üçler kimdir?
  4. Konyada peygamber mezarı var mı?
  5. Üçler nedir?
  6. Üçler Mezarlığı ne demek?
  7. Üçler yediler kırklar kimin eseri?
  8. Kırklar Meclisi kimlerden oluşur?
  9. Kırklara Karişmak ne demek?
  10. Gavs ne demek Diyanet?
  11. Bu zamanın Gavsı Kimdir?
  12. Gavsul Azam ne anlama gelir?
  13. Nukeba ne demek?
  14. Kutbul Evliya nedir?
  15. Evliyalar Sultanı kimdir?

Konya efsaneleri nelerdir?

Konya iline ait efsaneler: Alaaddin Tepesi Efsanesi, Üçler Efsanesi, Şems'in Kuyusu Efsanesi, Deve Taşı Efsanesi (Seydişehir), Dedegül ve Karagöl Efsanesi (Beyşehir), Çoban Kayası Efsanesi (Beyşehir), Obruk Efsanesi, Kızlar Kayası Efsanesi, Tahir ile Zühre Efsanesi, Tuz Gölü Efsanesi, İplikçi Cami Efsanesi, Kybele ...

Alaaddin Tepesi nasıl oluşmuştur?

İlk yerleşimlerin MÖ 3000li yıllarda, Erken Tunç Çağında yapıldığı bilinen Alâeddin Tepesi; sonralarıHititlere ev sahipliği yaptı. Hitit Krallığının MÖ 1190da yıkılmasının ardından Friglerin egemenliğine girdi. Bu dönemde tepeye Kawania ismi verilmişti. Friglerin ardından bölge Lidyalıların eline geçti.

Konya'da bulunan Üçler kimdir?

Mevleviler, bu mezarlığa Hâmuşan (susanlar) der. Birçok Mevlevî büyüğü burada yatar. ... Mezarlığa 'Üçler' dendiği gibi, 'Üç Kızlar Şehitliği' de denir. Konya ve yöresi halkı evlenme, çocuk doğurma, sevda konularında başları sıkıştığında, üç kızlar şehitliğine gider burada Allah'a niyazlarda bulunur.

Konyada peygamber mezarı var mı?

Musalla mezarlığı, Selçuklulardan evvel de mevcut ve Konya'nın en eski kabristanıdır. 3 Peygamber Sarı Yakup Mezarlığı yakınındadır. Mehmet Ali Uz bir Peygamberin Eski Garaj Caddesi üzerinde Tolluoğlu Camii yanında, bugün park ve otobüs terminali haline getirilen kabristanda olduğunu ifade etmektedir.

Üçler nedir?

Üçler, vücut, can ve ruhtur. Can, kan demektir. İnsanın kan dolaşımını anlatmaktadır. Ruh ise irade demektir.

Üçler Mezarlığı ne demek?

Üçler Mezarlığı, Konya'da bulunan tarihi bir mezarlık. ... İsmini, mezarlığın Mevlana Müzesi tarafındaki girişinde bulunan üç mezardan almaktadır. Bu mezarların ise Anadolu'ya müslümanlığı yaymak için Malazgirt Savaşı'ndan önce yöreye gelen Horasan erenlerine ait olduğu sanılmaktadır.

Üçler yediler kırklar kimin eseri?

Mustafa Necati Sepetçioğlu

Kırklar Meclisi kimlerden oluşur?

Kırklar Cemi, Alevilik ve Bektaşilik'te önemsenen Muhammed'in, Mirac'a çıktığı gün yaptığı söylenilen toplu ibadettir. Buyruk'ta anlatılana göre: Muhammed bineği Burak ile Mirac'a çıktığı gün Tanrı ile doksan bin kelam konuşur. Bunun otuz bini hakikatli sır olarak Ali'de kalır.

Kırklara Karişmak ne demek?

deyiminin anlamı, açıklaması ve örnek cümleleri: 1. Bir kimse artık ortalıkta görünmez olmak.

Gavs ne demek Diyanet?

Dilimize Arapçadan girmiş olan gavs, yardım dilemek, medet ummak anlamına gelir. Kutup ise nokta ve merkez demektir.

Bu zamanın Gavsı Kimdir?

Menzil Şeyhi Gavsı Sani Sultan Seyyid Abdulbaki El-Hüseyni yılında dünyaya gelen Seyyid Abdulbaki, ağabeyi Muhammed Raşit Elhüseyni'nin 1993 yılında Hak'ka yürümesinden sonra Menzil'de irşad görevini devralmıştır. ... Menzil'de bir Allah dostu Gavsı Sani Abdulbaki'nin (K.S) hayatı…

Gavsul Azam ne anlama gelir?

gavs. Allah'ın velileri, hakkında kullanılır. Yardım istemek için bağırmak. Yardımcı, imdada yetişen.

Nukeba ne demek?

Arapça, bir kavmin büyüğü, başkan, kabile reisi, vs. gibi anlamları ihtiva eder. “nakib” kelimesinin çoğuludur. Nukaba, el-Batın ismini gerçekleştirmiş veliler zümresidir. Sayıları üçyüz kişiden ibarettir, insanların içine yönelirler, oradaki gizlilikleri açığa çıkarırlar, yani iç hallere vâkıf olurlar.

Kutbul Evliya nedir?

CEVAP: Kutub, velilerin başı sayılan büyük velidir. İslâm tasavvufunda dört kutub olduğuna inanılır. Bunların başı olan en büyük kutba “Kutbul-aktab” denilir. Bu tasavvuf çevrelerinin kabulüdür.

Evliyalar Sultanı kimdir?

Abdülkadir Geylani, 1166'da Bağdat'ta vefat etti. Türbesi Bağdat'tadır. Muhyiddîn, Kutb-i Rabbânî, Kutb-i a'zam, Gavs, Gavs-ül a'zam, Sultân-ul-evliyâ (evliyaların sultanı) olarak da anılır. Künyesi Ebu Muhammed'dir.