Türkiye'nin iklimi ne?

İçindekiler:

  1. Türkiye'nin iklimi ne?
  2. Iklim tipleri kaça ayrılır?
  3. Karakteristik iklim ne demek?
  4. Ilıman okyanus ikliminin karakteristik özellikleri nelerdir?
  5. Muson ikliminin genel özellikleri nelerdir?
  6. Muson iklimi neden oluşur?
  7. Muson iklimi bitkisi nedir?
  8. Muson iklimi hangi Paralellerde görülür?

Türkiye'nin iklimi ne?

Kışları Akdeniz iklimi kadar ılık, yazları Karadeniz iklimi kadar yağışlı değildir. Karasal iklim kadar kışı soğuk, yazı da kurak geçmemektedir. Bu özelliklerden dolayı Marmara iklimi, karasal Karadeniz ve Akdeniz iklimleri arasında bir geçiş özelliği göstermektedir.

Iklim tipleri kaça ayrılır?

Genel özellikleri bakımından yeryüzünde görülen başlıca iklim tipleri sıcak iklimler, ılıman iklimler ve soğuk iklimler olarak üç gruba ayrılır.

Karakteristik iklim ne demek?

Ülkemizde Karasal İklim, İç Anadolu, Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu Bölgeleri ile İç Batı Anadolu Bölümünde görülür. Genel özellikleri şunlardır: Yazlar sıcak ve kurak, kışlar soğuk ve kar yağışlıdır. İç Anadolu Bölgesinde maksimum yağış ilkbaharda, minimum yağış yazın düşer.

Ilıman okyanus ikliminin karakteristik özellikleri nelerdir?

Ilıman Okyanusal İklimi Yağış ve Sıcaklık Yıllık sıcaklık farkı az olur. Yazları fazla sıcak, kışları fazla soğuk olmaz. Bu iklimin görüldüğü bölgelerde her mevsim yağış görülür ve yağış 1000-1500mm civarındadır. Cephe yağışları da görülür.

Muson ikliminin genel özellikleri nelerdir?

Muson iklimi, tropikal iklim özellikleri taşıyan Güney, Güneydoğu ve Doğu Asya'da etkilidir. Görkemli yağmur bulutları, aralıksız yağış ve güçlü rüzgarları başta gelen özelliğidir. En yağışlı iklim tipidir dolayısı ile sık sık sel felaketi görünür. Buralarda Yaz mevsimleri ılık ve yağışlı , kışlar kuru soğuk geçer.

Muson iklimi neden oluşur?

- Kurak ve yağışlı mevsimi belirleyen faktör, esen muson rüzgarlarıdır. Kış mevsiminde karadan denize doğru eserken, yaz mevsiminde denizden karaya doğru eser. - Muson ikliminde yağış miktarları yükselti farkında göre değişim gösterir. Yüksek alanlar her daim daha fazla yağış alırlar.

Muson iklimi bitkisi nedir?

Bitki örtüsü kışın yaprağını döken geniş yapraklı muson ormanlarıdır. Muson ormanlarının tipik ağacı ise tik ağacıdır. Muson, yaz ve kış aylarında farklı davranışlar göstermektedir.

Muson iklimi hangi Paralellerde görülür?

İklimin Adı: Muson İklim Görüldüğü Yerler: (Hindistan, Çin, Kore, Japonya, Mançurya, Bangladeş), Avustralya kıtasının kuzeydoğusunda görülür. Yıllık Sıcaklık Ortalaması: 15 – 20 oC arasındadır. Yıllık Sıcaklık Farkı: Yıllık sıcaklık farkı 5 – 10 oC arasındadır. Yıllık Yağış Miktarı: 1500 – 2000 mm arasındadır.