Insandan üstün varlık var mı?

İçindekiler:

  1. Insandan üstün varlık var mı?
  2. Efdaliyet ne demek?
  3. Isra suresi 70 ayet ne anlama gelir?
  4. Yaratılmışların en üstünü kimdir?
  5. Ayetlerin en büyüğü nedir?
  6. Insan neden sorumlu tutulmuştur?
  7. Yüce Allah'ın gönderdiği ayetlere ne denir?

Insandan üstün varlık var mı?

İnsan, yaratılmışların "birçoğundan üstün"dür (bk. İsrâ, 70). Bu olgu ifadeye konurken "tekrîm" sözcüğü kullanılmıştır ki seçkin, üstün, asil, hünerli kıl mak demektir. Tekrîm anlamında, insandan daha üstün varlıklar vardır.

Efdaliyet ne demek?

EFDALİYET: Faziletçe üstünlük. Fazileti, iyiliği ziyâde olmak.

Isra suresi 70 ayet ne anlama gelir?

Temiz ve helal besinlerle onları rızıklandırdık ve onları yarattıklarımızın bir çoğundan üstün tuttuk. Yemin olsun, biz, ademoğullarını onur ve üstünlükle donattık, onları karada ve denizde binitlerle yükledik. Onları, güzel ve temiz rızıklarla besledik. Ve onları, yarattıklarımızın birçoğundan üstün kıldık.

Yaratılmışların en üstünü kimdir?

Allah insanı eşref-i mahlûkat (yaratılmışların en şereflisi) ve ahsen-i takvim (yaratılmışların en güzeli, üstünü) olarak nitelendirmiştir. Bütün melekler ilk insan Hz. Âdem'in önünde saygıyla eğilmiştir. Allah, eşyanın tabiatını, eşyayı isimlendirmeyi ve meleklerin bile bilmediği şeyleri yalnızca insana öğretmiştir.

Ayetlerin en büyüğü nedir?

Eser, “Kur'ân Âyetlerinin en Büyüğü: Âyet'ül Kürsî ve Tefsiri” adını taşıyor.

Insan neden sorumlu tutulmuştur?

İnsanoğluna akıl verilmiş, iyiyi kötüyü özgür iradesi ile seçebilme iradesi verilmiştir. Bu sebepten insanlar davranışlarının sonuçlarını, iyilik veya kötülük olarak ayırt edebilme becerisi vardır. Bu sebepten insanlar davranışlarından sorumludur. Bu davranışlarının sonuçlarını da mükafat veya ceza olarak görecektir.

Yüce Allah'ın gönderdiği ayetlere ne denir?

Peygamberlerin ilettiği mesajlar, Allah'ın emirleri, yasakları ve öğütlerinden oluşur. Bunlara ve bunların peygambere gönderilmesine vahiy denir. Allah, insanları hiçbir zaman yalnız ve başıboş bırakmamış, tarih boyunca birçok peygamber göndererek onlara doğru yolu göstermiştir.