Insan hakları mahkemesine kimler başvurabilir?

İçindekiler:

  1. Insan hakları mahkemesine kimler başvurabilir?
  2. Insan Hakları Mahkemesi ne işe yarar?
  3. Insan hakları mahkemesine başvuru nasıl yapılır?
  4. AİHM avukat zorunlu mu?
  5. Avrupa insan Hakları Mahkemesi yargıçları kaç yıllığına seçilir?
  6. AIHM başvuru formu nasıl gönderilir?
  7. AIHM başvuru formu nasıl indirilir?
  8. AIHM başvuru takibi nasıl yapılır?
  9. AİHM giderlerini kim karşılar?
  10. AIHM yargıçları nasıl seçilir?
  11. Avrupa Insan Haklari Mahkemesi bireysel başvuru nedir?

Insan hakları mahkemesine kimler başvurabilir?

Gerçek kişi, hükümet dışı kuruluşlar, kişi grupları başvurabilir. Mahkemeye çocuklar da başvurabilirler. Çocuklar, ebeveynlerinin ulusal hukuk açısından yasal konumlarının uygun olması koşuluyla, ebeveynlerinden biri tarafından temsil edilebilirler. Mahkeme hayatta olmayan biri adına yapılan başvuruyu kabul etmez.

Insan Hakları Mahkemesi ne işe yarar?

Mahkeme, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ve ek protokolleriyle güvence altına alınmış olan temel hakların çiğnenmesi durumunda bireylerin, toplulukların, tüzel kişilerin ve diğer devletlerin, belirli usul ve kurallar dahilinde başvurabileceği bir yargı merciidir.

Insan hakları mahkemesine başvuru nasıl yapılır?

AİHM'e başvuru yapabilmek için; mahkeme tarafından formatı hazırlanan, başvuru formunun doldurulması ve imzalanması, başvuru temsilci vasıtasıyla yapılıyorsa yine mahkeme tarafından formatı hazırlanan yetki belgesinin başvurucu ve temsilcisi tarafından imzalanması, eklenecek belgelerin ve mahkeme kararlarının tarih ...

AİHM avukat zorunlu mu?

Yargılamanın en başında bir avukat tarafından temsil edilmek zorunlu değildir; herkes Mahkeme'ye doğrudan başvurabilir. Fakat başvuru, savunma yapan hükümete görüşlerini sunması için bildirildiğinde, bir avukatın desteği mutlaka gereklidir.

Avrupa insan Hakları Mahkemesi yargıçları kaç yıllığına seçilir?

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinde (AİHM) Sözleşme'ye taraf ülke sayısı kadar hâkim görev yapar ve halen Mahkemede 47 hâkim vardır.Hâkimler, taraf devletler tarafından sunulan üç kişilik liste üzerinden Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi tarafından seçilir. 9 yıllık bir süre için seçilen hâkimler yalnızca bir dönem ...

AIHM başvuru formu nasıl gönderilir?

Başvuru formunu İnternet'ten indirip doldurduktan sonra, formun çıktısını başvurunuzu tamamlamak için gerekli olan diğer belgelerle birlikte Mahkeme'ye posta yoluyla gönderiniz.

AIHM başvuru formu nasıl indirilir?

Başvuru formu Mahkeme'nin www.echr.coe.int/applicants internet adresinden indirilebilir.

AIHM başvuru takibi nasıl yapılır?

A.İ. H.M kararlarının sonuçları http://www.echr.coe.int/ECHR/EN/hudoc arama butonuna başvuru numarası yazılmak suretiyle takip edilebilecektir.

AİHM giderlerini kim karşılar?

Mahkeme'ye, yargısal görevlerini yerine getirirken, idari ve hukuki konularda destekte bulunan birime Yazı İşleri Müdürlüğü adı verilir. Bu birim hukukçulardan, çevirmenlerden, idari ve teknik personelden oluşur. Mahkeme'nin bütçesi ne kadardır? Mahkeme'nin giderleri, Avrupa Konseyi tarafından karşılanır.

AIHM yargıçları nasıl seçilir?

AİHM'de Sözleşmeye taraf ülke sayısı kadar hâkim görev yapar ve halen Mahkemede 47 hâkim vardır. Hâkimler, taraf devletler tarafından sunulan üç kişilik liste üzerinden Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi tarafından seçilir. 9 yıllık bir süre için seçilen hâkimler yalnızca bir dönem görev yapabilirler.

Avrupa Insan Haklari Mahkemesi bireysel başvuru nedir?

Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinin “Bireysel Başvurular” başlıklı 34. maddesinde “Bu Sözleşme veya protokollerinde tanınan haklarının Yüksek Sözleşmeci Taraflardan biri tarafından ihlal edilmesinden dolayı mağdur olduğu- nu öne süren her gerçek kişi, hükümet dışı kuruluş veya kişi grupları Mahkeme'ye başvurabilir.” ...