Hangi meslekler serbest meslek?

İçindekiler:

  1. Hangi meslekler serbest meslek?
  2. Serbest meslek kazancının ücretten farkı nedir?
  3. Serbest meslek kazançları hangi gelir grubunda yer alır?
  4. Serbest meslek özel sektör mü?
  5. Serbest meslek vergi öder mi?
  6. Serbest meslek kazancı ücret midir?
  7. Serbest meslek kazançlarında hasılattan indirilecek giderler nelerdir?
  8. Serbest meslek sahibi kimdir?
  9. Esnaf özel sektör mü?
  10. Özel sektör nelerdir?
  11. Telif kazançları üzerinden vergi alınır mı?
  12. Borsa ajan ve acenteleri serbest meslek mi?
  13. Serbest meslek kazancı nasıl beyan edilir?

Hangi meslekler serbest meslek?

Buna göre; kendi nam ve hesabına, mutat meslek halinde faaliyette bulunan; avukat, doktor, diş hekimi, veteriner hekim, mimar, mühendis, müşavir, serbest muhasebeci mali müşavir, yeminli mali müşavir, danışman, ressam, yazar, bestekar, kimyager, noter, serbest öğretmen, artist, menajer, senarist, yönetmen, ebe, ...

Serbest meslek kazancının ücretten farkı nedir?

Serbest meslek kazancı bir hesap dönemi içinde serbest meslek faaliyeti karşılığı olarak tahsil edilen para ve ayınlar ve diğer suretlerle sağlanan ve para ile temsil edilebilen menfaatlerden bu faaliyet dolayısıyla yapılan giderler indirildikten sonra kalan farktır.

Serbest meslek kazançları hangi gelir grubunda yer alır?

Gerçek kişilerin serbest meslek faaliyetlerinden elde ettikleri gelirler, Gelir Vergisi Kanunu'nun 2. maddesinde sayılan kazanç ve iratlar kapsamında serbest meslek kazancı olarak düzenlenmiştir.

Serbest meslek özel sektör mü?

Özel sektörün bir dalı olan serbest meslek terimi, hem yarı resmi hem de resmi olmayan işleri kapsar. Bu mesleklerden birini ifa etmek isteyen kişiler gerekli izinleri devlet kurumlarından alır.

Serbest meslek vergi öder mi?

Gelir Vergisi Kanunu 18'inci madde kapsamına giren serbest meslek işleri dolayısıyla yapılan ödemelerden % 17, diğerlerinden % 20, oranında kesinti yapılır.

Serbest meslek kazancı ücret midir?

Serbest meslek kazançlarında emek; bir işverene tabi olmaksızın, şahsi sorumluluk altında kendi nam ve hesabına değerlendirilmektedir. Bir işverene tabi ve belirli bir işyerine bağlı olarak çalışılması halinde ise elde edilen gelir ücrettir.

Serbest meslek kazançlarında hasılattan indirilecek giderler nelerdir?

Buna göre, serbest meslek erbabının mesleği ile ilgili olarak yaptığı yol, konaklama, yeme ve içme gibi harcamalarının; mesleki faaliyetle ilgili seyahat ve ikamet giderleri olarak kabul edilerek, seyahat maksadının gerektirdiği süre ile sınırlı olmak şartıyla serbest meslek kazancının tespitinde hasılattan indirilmesi ...

Serbest meslek sahibi kimdir?

avukat, doktor, diş hekimi, veteriner hekim, mimar, mühendis, müşavir, serbest muhasebeci mali müşavir, yeminli mali müşavir, danışman, ressam, yazar, bestekar, kimyager, noter, öğretmen, artist, menajer, senarist, yönetmen, ebe, sünnetçi, arzuhalci, rehber ve sağlık memuru vb. kişiler serbest meslek erbabıdır.

Esnaf özel sektör mü?

Esnaflar serbest meslek kategorisine girdiği için özel sektör olarak geçmektedir. Kamu kategorisinde olması için devlet dairesinde çalışıyor olması gerekmektedir.

Özel sektör nelerdir?

Özel sektör, ekonominin özel kuruluş ya da kişilerin denetimi ya da himayesinde olan, bulunan bölümüne verilen ad olarak bilinir. Özel sektör aynı kamu sektöründe olduğu gibi ekonominin bir parçası olarak bilinir. Özel sektörde işletmenin temel amacı ise kar sağlamaktır.

Telif kazançları üzerinden vergi alınır mı?

Buna göre, 2020 yılı için toplamda 600.000 TL'yi aşmayan telif kazançları gelir vergisinden istisna olup, bu kazançlar için yıllık gelir vergisi beyannamesi verilmeyecek, diğer gelirler dolayısıyla beyanname verilmesi halinde dahi bu kazançlar beyannameye dahil edilmeyecektir.

Borsa ajan ve acenteleri serbest meslek mi?

Aşağıda yer alan işleri yapanlar da serbest meslek erbabı sayılmaktadırlar. Gümrük komisyoncuları, bilumum borsa ajan ve acenteleri, noterler, noterlik görevini ifa ile mükellef olanlar. ... Serbest meslek faaliyetinde bulunan kolektif ve adi şirketlerde ortaklar, adi komandit şirketlerde komandite ortaklar.

Serbest meslek kazancı nasıl beyan edilir?

2019 yılında elde edilen serbest meslek kazancının, Yıllık Gelir Vergisi Beyannamesi ile 1- tarihleri arasında beyan edilmesi gerekmektedir. Yıllık gelir vergisi beyannamesi, kayıtlı bulunulan vergi dairesine Defter- Beyan Sistemi üzerinden elektronik ortamda gönderilir.