Tevdi kelimesi ne anlama gelir?

İçindekiler:

  1. Tevdi kelimesi ne anlama gelir?
  2. Tevdi etmek nedir hukuk?
  3. Tevdi edilen görev ne demek?
  4. Tevdi nasıl yazılır TDK?
  5. Edimi tevdi etmek ne demek?
  6. Tertip ne demek hukuk?
  7. Tevdi Raporu ne demek?
  8. Tevdi edilmiş eşya nedir?
  9. Tevdi eden temsilcisi ne demek?
  10. Alacaklı temerrüdünün sonuçları nelerdir?
  11. Derdest dosya ne demek?
  12. Ilam ne demek kısaca?
  13. İnceleme raporu nedir?
  14. Araştırma Raporu Nedir?
  15. Tenkis ne demek hukuk sözlüğü?
  16. Organın temsilcisi ne demek?
  17. Aşağıdakilerden hangisi anonim şirketlerde azınlık pay sahiplerine tanınmış olumsuz haklardan biridir?
  18. Alacaklı temerrüdünün kendiliğinden doğal sonuçları nelerdir?
  19. Derdest takip ne demek?

Tevdi kelimesi ne anlama gelir?

Dilimizdeki karşılığı "vermek, bırakmak" anlamlarına gelen tevdi etmek, Arapça kökenlidir.

Tevdi etmek nedir hukuk?

Tevdi etmek, Türkiye Cumhuriyeti Anayasasında borçlar hukukunda kullanılan bir kavram olmaktadır. Bu bağlamda tevdi etmek, sunmak, bırakmak ve vedia olarak bir yere emanet etme manalarında kullanılmaktadır.

Tevdi edilen görev ne demek?

Tevdi buyurmak ne demek? TEVDİ': Emanet vermek, bırakmak. * Misafirin veda etmesi. Giderken kalanlara: Allah'a ısmarladık gibi veda etmesi, bolluk hoşluk duasıyla bırakıp gitmesi.

Tevdi nasıl yazılır TDK?

Türk Dil Kurumu (TDK) sitesinde bulunan sözlükten arama yapıldığında kelimenin, tevdi etmek şeklinde yazıldığı ortaya çıkıyor. Bazı örneklerde görülen "tevdiğ etmek, tevhi etmek, tebdi etmek" gibi yazımlar ise imla hatasıdır. Türk Dil Kurumu'na göre kelimenin doğru yazımı "tevdi etmek"tir.

Edimi tevdi etmek ne demek?

İnfaz etme, bir hükmü uygulama, gereğini yerine getirme.

Tertip ne demek hukuk?

Bazen bir hukuki metinde bir çok iş veya isim sıralanır. Bu sıralamaya slam hukukunda “Tertib” denir. ... Metinde sıralamayı bildiren bir bağlaç kullanılmamış ise, peygamberin uygulamasında bu sıraya daima riayet edilip edilmediğine özellikle dikkat etmiş ve ona göre hüküm çıkarmışlardır.

Tevdi Raporu ne demek?

Tevdii raporu MADDE 66 –(1) Tevdii raporu; 4483 sayılı Kanun kapsamı dışında kalan, 5237 sayılı Kanun, 3628 sayılı Kanun ve açık olarak suç sayılan hareketlerin yazıldığı ceza hükmü içeren diğer kanunlar kapsamına giren bir suçla ilgili teftiş, denetleme, inceleme, araştırma ve disiplin soruşturması sırasında delil ya ...

Tevdi edilmiş eşya nedir?

Ölen kimseden, geride bıraktığı mirasçılarına kalan mal, ölenin terkettiği, sağlara bıraktığı mal.

Tevdi eden temsilcisi ne demek?

Tevdi Eden Temsilcisi Ne Anlama Gelir? Bir başka tanımlamaya göre, tevdi eden temsilcisi, hisse senetlerinin saklanmak için tevdi edildiği durumlarda söz konusu olur. Tevdi olunan ile tevdi eden arasındaki tevdi ilişkisi dolayısıyla temsilci olan kişiye tev- di eden temsilcisi denir.

Alacaklı temerrüdünün sonuçları nelerdir?

Alacaklının temerrüdünün sonuçları zor durumda kalan borçluyu korur niteliktedirler. Bu sonuçlar, borçlunun muhafaza masrafların alacaklı tarafından karşılanması, borçlunun sorumluluğunun hafiflemesi, eğer hasar oluşursa hasarın alacaklıya geçmesi ve alacaklı temerrüdünün borçlu temerrüdü ile ilişkisidir.

Derdest dosya ne demek?

Derdestlik aynı davanın daha önceden açılmış ve devam eden halidir ve bu durum HMK'da artık bir dava şartı olarak belirtilir. ... Bir diğer anlatımla bir davanın derdest olması o dava hakkında henüz karar verilmemiş ve kesinleşmemiş anlamına gelmektedir.

Ilam ne demek kısaca?

Bir yargılama sonucunda, mahkeme kararının yazıldığı ve taraflara verilen, imzalı ve mühürlü resmi belgeye ilam adı verilir. Her bir yazılı eda hükmü içeren mahkeme kararı ilam olmakla birlikte, uygulamada sıklıkla ilamlı ve ilamsız olarak bilinen icra takiplerinde karşılaşılır.

İnceleme raporu nedir?

657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu kapsamındaki personelin disiplin suçu niteliğindeki tutum ve eylemlerine ilişkin olarak yapılan idari soruşturmalar sonunda düzenlenen raporlar türüdür. konuda ön inceleme yapılması gerektiği hususunda soruşturma izni vermeye yetkili mercie sunulmak üzere düzenlenir.

Araştırma Raporu Nedir?

Araştırma raporunun temel amacı, araştırma ile varılan sonucu başkalarına duyurarak bilgide birikimi ve denetlenebilirliği sağlamaktır.

Tenkis ne demek hukuk sözlüğü?

Tenkis davası ise Miras Hukuku'na göre, murisin yaptığı tasarrufla saklı payı ihlal edilen mirasçı tarafından, yapılan tasarrufun saklı pay oranında indirilmesi için açabileceği davadır.

Organın temsilcisi ne demek?

Organın temsilcisi, şirket tarafından önerilen, şirketle herhangi bir şekilde ilişkisi bulunan bir kişidir. Bu kişi, kendisine temsil yetkisi veren pay sahipleri adına genel kurulda oy kullanıp gerekli diğer işlemleri yapabilir.

Aşağıdakilerden hangisi anonim şirketlerde azınlık pay sahiplerine tanınmış olumsuz haklardan biridir?

Olumsuz Azlık Hakları Haklı Sebeple Fesih Davası Açma Hakkı: Azlık hak sahiplerine tanınmış en önemli haklardan biri de şirketin haklı sebeple feshini talep etme hakkıdır. TTK m.531'e göre, haklı sebeplerin varlığında, azlık, mahkemeden şirketin feshine karar verilmesini talep edebilir.

Alacaklı temerrüdünün kendiliğinden doğal sonuçları nelerdir?

Alacaklının temerrüdünün sonuçları zor durumda kalan borçluyu korur niteliktedirler. Bu sonuçlar, borçlunun muhafaza masrafların alacaklı tarafından karşılanması, borçlunun sorumluluğunun hafiflemesi, eğer hasar oluşursa hasarın alacaklıya geçmesi ve alacaklı temerrüdünün borçlu temerrüdü ile ilişkisidir.

Derdest takip ne demek?

Hukuk kapsamında kullanılmakta olan derdestlik bir davanın halen görülmekte olması yani bir başka değiş ile devam ediyor olması anlamına gelmektedir. Bir dava hakkında kesin hüküm verilinceye kadar o dava derdest durumdadır.