TBMM Meclis araştırması nedir?

İçindekiler:

  1. TBMM Meclis araştırması nedir?
  2. Meclis araştırması için kaç milletvekili gerekir?
  3. Meclis Başkanı kim oldu?
  4. Anayasanın 98 maddesi nedir?
  5. Kanun değişikliğini halk oyuna kim sunar?
  6. Anayasa Yargısı ilk defa hangi anayasa ile kullanılır?

TBMM Meclis araştırması nedir?

Meclis Araştırması: Anayasanın tanımına göre meclis araştırması belli bir konuda bilgi edinilmek için yapılan incelemeden ibarettir. ... Meclis araştırması komisyonu inceleme faaliyetlerini bitirdiğinde meclise bir rapor sunar. Bu rapor hakkında genel kurulda genel görüşme açılır.

Meclis araştırması için kaç milletvekili gerekir?

2017 Anayasa Değişikliği sonrasında Türkiye Büyük Millet Meclisi salt çoğunluğunun vereceği önergeyle Cumhurbaşkanı, Cumhurbaşkanı Yardımcıları veya bakanlar hakkında herhangi bir suç işledikleri iddiasıyla soruşturma açılması talep edilir ve Meclis'in beşte üçünün gizli oyuyla soruşturma açılmasına karar verilir.

Meclis Başkanı kim oldu?

Türkiye Büyük Millet Meclisi başkanları listesi
Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı
Türkiye Büyük Millet Meclisi
Görevdeki Mustafa Şentop tarihinden beri
AtayanTürkiye Büyük Millet Meclisi
Görev süresiİlk devre seçilen için 2 yıl, ikinci devre seçilen için 3 yıl, yenilenebilir
4 satır daha

Anayasanın 98 maddesi nedir?

MADDE 98- Türkiye Büyük Millet Meclisi; meclis araştırması, genel görüşme, meclis soruşturması ve yazılı soru yollarıyla bilgi edinme ve denetleme yetkisini kullanır. Meclis araştırması, belli bir konuda bilgi edinmek için yapılan incelemeden ibarettir.

Kanun değişikliğini halk oyuna kim sunar?

Zira, Anayasanın 175'inci maddesinin beşinci fıkrası açıkça “Meclis üyesi tamsayısının üçte iki çoğunluğu ile kabul edilen Anayasa değişikliğine ilişkin kanun veya gerekli görülen maddeleri Cumhurbaşkanı tarafından halkoyuna sunulabilir” denmektedir.

Anayasa Yargısı ilk defa hangi anayasa ile kullanılır?

Cumhuriyetin ilanının ardından yeni kurulan devlet için derli toplu yeni bir Anayasaya ihtiyaç duyuldu ve 1924 Anayasası ilan edildi. 1921 Anayasasında TBMM'ye tanınan yargı yetkisi 1924 Anayasası ile bağımsız mahkemelere tanınmıştır. - Cumhuriyet Döneminde; yapılan ilk Anayasa ise 1924 Teşkilat-ı Esasiye'dir.