Yarı iletken malzemeler nedir?

İçindekiler:

  1. Yarı iletken malzemeler nedir?
  2. Yarı iletken maddelerle tasarlanmış ince elektronik devreye ne denir?
  3. Yarı iletken elektronik devre elemanları nelerdir?
  4. Germanyum elektriği iletir mi?
  5. Iç yarı iletken ne işe yarar?
  6. XLPE anlamı nedir?
  7. Hangi diyot çeşidi Doğrultmada kullanılır?
  8. Diyot çeşitleri nelerdir?
  9. Diyot ne işe yarar Nerelerde Kullanılır?
  10. Diyotların kullanım alanları nelerdir?
  11. Diyot yönü nasıl bulunur?
  12. Diyot AC de nasıl çalışır?
  13. Diyot nedir nasıl çalışır?
  14. Diyot bozulursa ne olur?
  15. Bir diyot hangi tür yarıiletken malzemelerden oluşmaktadır?
  16. Diyot alternatif akımda nasıl çalışır?
  17. Alternatif akımda doğru akımın yaptığı işe eşit iş yapan alternatif akım değerine ne denir?
  18. Zener diyot ters bağlanırsa ne olur?
  19. Zener diyot devreye nasıl bağlanır?
  20. Zener diyot nasil baglanir?
  21. Diyot nasıl kontrol edilir?
  22. Diyot hangi kademede ölçülür?
  23. Köprü diyot nasıl kontrol edilir?
  24. Zener diyot testi nasıl yapılır?

Yarı iletken malzemeler nedir?

Yarı iletken elektrik iletkenliği bakımından , iletken ile yalıtkan arasında kalan maddelerdir. Normal durumda yalıtkan olan bu maddeler , ısı , ışık , manyetik etki ya da elektriksel gerilim gibi dış etkiler uygulandığında bir miktar valans elektronları serbest hale geçerek iletkenleşirler.

Yarı iletken maddelerle tasarlanmış ince elektronik devreye ne denir?

Yarı iletken maddelerle tasarlanmış ince , elektronik maddelere Endüstriyel Elektronik Devresi denir.

Yarı iletken elektronik devre elemanları nelerdir?

Yarı iletken devre elemanları şu şekildedir:

  • Diyot.
  • Zener Diyot.
  • Tünel Diyot.
  • Varikap diyot.
  • Şotki (Schottky) Diyot.
  • Led Diyot.
  • İnfraruj Led.
  • Foto Diyot.

Germanyum elektriği iletir mi?

Yarımetal olan germanyum, yarı iletkendir, yani elektriksel iletkenliği metal ile ametaller arasındadır. Saf germanyum, düşük sıcaklıklarda yalıtkan, oda sıcaklığında zayıf iletken gibi hareket eder.

Iç yarı iletken ne işe yarar?

İç yarı iletken tabakanın işlevi İletken yüzeyi, özellikle bükülü iletken yapılarda, pürüzsüz olmayabilir, bu tabaka, elektriksel alan şiddetinin tüm yüzey etrafında sabit ve düzgün tutmak için iletken ile aynı potansiyelde pürüzsüz bir yüzey sağlar.

XLPE anlamı nedir?

Orta gerilim kabloları çeşitlerinden olan XLPE kablo, çapraz bağlı polietilen kablo anlamına gelmektedir. ... XLPE kablonun yapısı aşınma ve yıpranmalara karşı oldukça dirençli, yalıtımı ise yüksek ve düşük sıcaklıklara uyumludur.

Hangi diyot çeşidi Doğrultmada kullanılır?

Kristal diyotlar (doğrultma diyotları) genel olarak doğrultmaç diyotları olarak bilinir ve doğrultmaç devrelerinde kullanılır. Kristal diyotları…….. Diyot çeşitlerinden biri olan zener diyotun esas görevi uçlarına uygulanan gerilimi sabit tutmaktır.

Diyot çeşitleri nelerdir?

Diğer Diyot Çeşitleri:

  • LED Diyot.
  • Zener Diyot.
  • Schottky (Şotki) Diyot.
  • Lazer Diyot.
  • Kristal Diyot.
  • Tünel Diyot.
  • Foto Diyot.
  • Varaktör Diyot.

Diyot ne işe yarar Nerelerde Kullanılır?

Diyotlar tek yönde elektrik akımı geçiren yarı iletken devre elemanlarıdır. Tek yönde akım geçirdikleri için genellikle doğrultma devrelerinde kullanılır ama devrelerin girişlerinde devreyi ya da devre elemanını korumak için kullanılabilirler. Diyotlar tek yönde akım geçirdikleri için devreye bağlanma yönleri vardır.

Diyotların kullanım alanları nelerdir?

Diyot, temelde akım için tek yönlü bir anahtar olarak işlev gören yarı iletken bir devre elemanıdır. Akımın bir yönde kolayca akmasına izin verir ancak akımın ters yönde akmasını ciddi bir şekilde kısıtlar. Diyotların pozitif kutbu anot, negatif kutbu ise katot olarak isimlendirilir.

Diyot yönü nasıl bulunur?

Direncin küçük olduğu yöne iletim yönü, büyük olduğu yöne ters yön denir. Diyot sembolü, akım geçiş yönünü gösteren bir ok şeklindedir. Diyotun uçları pozitif (+) ve negatif (-) işaretleri ilede belirlenir. Pozitif uca Anot, negatif uca Katot denir.

Diyot AC de nasıl çalışır?

Diyot sembolü akım geçiş yönünü gösteren bir ok şeklindedir. Diyodun uçları pozitif (+) “ anot” ve negatif “ (-) katot”, anod ucuna pozitif, katod ucuna negatif bağlanarak gerilim verilirse diyot doğru polarize (ileri kutuplama) olur ve bir elektrik akımı akmaya başlar.

Diyot nedir nasıl çalışır?

Diyot, bir ucunda yüksek dirence, diğer ucunda da sıfıra yakın düşük bir dirence sahip olan bu sayede de akımı tek yönde geçiren bir devre elemanıdır. Diyot üzerinde direncin düşük olduğu kısım doğru yön, direncin yüksek olduğu kısım ise ters yön olarak adlandırılır. Diyotun şekli aşağıdaki gibidir.

Diyot bozulursa ne olur?

Aslında diyotun iç direnci artarak bozulduğunda voltaj düşer ancak içindeki kimyasal perdeler bozulmuşsa voltaj düşmeden (hatta artarak) akımın şekli değişir. Yani sistemde 14,4 volt doğru akım yerine 16 volt kare akım veya testere akım dolaşmaya başlar. ... Diyot eskiyince mutlaka voltaj düşer diye bir kaide yoktur.

Bir diyot hangi tür yarıiletken malzemelerden oluşmaktadır?

Doğrultmaç ve sinyal diyotları silisyum ve germanyum gibi yarı iletken malzemeler ile yapılır. Germanyumdan üretilen diyotların üzerlerinden akım geçirildiğinde 0,2 voltluk, silisyumdan üretilen diyotların üzerlerinden akım geçirildiğinde ise 0,6-0,7 voltluk bir gerilim düşümü olur.

Diyot alternatif akımda nasıl çalışır?

Diyot, akım için tek yönlü anahtar olarak hareket eden bir yarı iletken cihazdır. Akımın bir yönde kolayca akmasına olanak sağlar ancak zıt yönde akan akımı ciddi şekilde sınırlandırır. Diyotlar redresör olarak da bilinir çünkü alternatif akımı (AC) atımlı doğru akıma (DC) dönüştürür.

Alternatif akımda doğru akımın yaptığı işe eşit iş yapan alternatif akım değerine ne denir?

Etkin Değer : Etkin değer, AC'nin bir alıcı üzerinde yaptığı işe eşit iş yapan DC karşılığıdır. Örnek olarak belirli bir zaman aralığında bir ısıtıcıya verilen alternatif akımın sağladığı ısı miktarını elde etmek için aynı ısıtıcıya aynı sürede uygulanan doğru akımın değeri alternatif akımın etkin değeridir.

Zener diyot ters bağlanırsa ne olur?

Zener diyot doğru yönde bağlandığında normal diyot gibi çalışır. Gerilim arttıkça akım da artar. Ama ters bağlandığında ise kırılma gerilimi aşılana kadar yalıtkandır, akımı geçirmez. Kırılma gerilimi aşıldığında ise zaner diyot gerilimi zener voltajında sabit tutar, akım değişir.

Zener diyot devreye nasıl bağlanır?

Zener diyot, yük direncine ters yönde paralel olarak bağlanır. Yüke gelen gerilim belirli bir değeri geçince zener diyot iletime geçer ve devreden geçen akımı arttırır. Bu akım, devreye bağlanan seri dirençteki gerilim düşümünü arttırdığı için yüke gelen gerilim sabit kalır.

Zener diyot nasil baglanir?

Bir gerilim kaynağına seri olarak direnç ve zener diyot bağlanır. Zener diyodun iki ucuna üzerine düşen gerilimi ölçmek için voltmetre bağlanır. Kaynak gerilimi 0 volttan başlayarak yavaş yavaş arttırılır. Bir süre sonra kaynak gerilimi arttırılmasına rağmen diyodun üzerine düşen gerilim sabit kalır.

Diyot nasıl kontrol edilir?

Diyot Testi prosedürü şu şekilde gerçekleştirilir:

  1. a) Devreye giden tüm gücün kapalı olduğundan ve b) diyotta hiç gerilim bulunmadığından emin olun. Şarjlı kapasitörler nedeniyle devrede gerilim olabilir. ...
  2. Kadranı (döner anahtar) Diyot Testi moduna ( ) getirin. ...
  3. Test uçlarını diyota bağlayın. ...
  4. Test uçlarını ters çevirin.

Diyot hangi kademede ölçülür?

Dijital multimetrelerde diyotu doğrudan ölçebilecek fonksiyon kademesi bulunur. Bu kademe diyot sembolü ile gösterilir. Kademe diyot pozisyonundayken ölçülecek diyotun katot ucu ölçü aletinin “COM (-)” terminaline, anot ucu da “V ” işaretli terminaline bağlanır.

Köprü diyot nasıl kontrol edilir?

Köprü diyot ölçümü yapılırken direnç kademesindeki avometrenin uçları köprü diyodun alternatif akım uygulanan uçlarına değdirilir. Avometre ibresi büyük bir direnç gösterir yada hiç sapmaz. Uçlarını yer değiştirdiğimizde bile sapma görülmez. Tekrar avometrenin uçları köprü diyodun doğru akım alınan uçlarına değdirilir.

Zener diyot testi nasıl yapılır?

zener diyotları gerilim regülasyonu yapmada kullanılır ve ters bağlanır. ayrıca seri bir dirençle bozulmaları önlenir. diyodun üzerinde yazan gerilimin biraz üzerinde bir gerilim, örneğin 1k gibi bir direnç seri bağlanarak uygulanır. diyot uçları ölçülür. doğru gerilim düşümü gösteriyorsa diyot yine sağlamdır.