Sjögren sendromu hangi hastalıkta ortaya çıkar?

İçindekiler:

  1. Sjögren sendromu hangi hastalıkta ortaya çıkar?
  2. Sjögren sendromu tedavi edilmezse ne olur?
  3. Sjögren sendromu hangi yapıları tutar?
  4. Sjogren genetik mi?

Sjögren sendromu hangi hastalıkta ortaya çıkar?

Sjögren sendromu, tükürük bezlerindeki iltihaplanmaya bağlı gelişen ve gözyaşı bezlerini de etkileyen çok rahatsız edici bir hastalıktır. En sık görülen belirtisi ağız kuruluğu olan Sjögren sendromu daha çok genç ve orta yaşlı kadınlarda görülür.

Sjögren sendromu tedavi edilmezse ne olur?

Eğer iyi tedavi edilmezse Sjögren Sendromu gözlerde kör noktalara ve korneal ülsere (göz küresinin dış kısmında yara) yol açabilir. Nadiren bu durum görme kaybına yol açabilir. Üç çift büyük bez tükürük üretir. Bunlar dilin altında, kulakların önünde yanak altında ve ağzın arkasında yerleşiktir.

Sjögren sendromu hangi yapıları tutar?

Sjögren sendromu, ekzokrin (dış) bezlerin (tükrük, gözyaşı, vajinal salgılar, alt ve üst solunum yolu salgı bezleri gibi) öncelikle tutulduğu, sistemik otoimmün bir hastalıktır.

Sjogren genetik mi?

Sjögren sendromu nasıl gelişir? Nedeni tam bilinmemektedir. Genetik ya da viral enfeksiyonların bilinmeyen mekanizmalarla Sjögren sendromuna neden olabildiğine dair bulgular vardır. Bu hastalığın esas olarak bağışıklık (immün) sistemindeki bozukluktan kaynaklandığı düşünülmektedir.