Gelir Vergisi kesintisi ne demek?

İçindekiler:

  1. Gelir Vergisi kesintisi ne demek?
  2. Maaşın kaçı vergi?
  3. Brüt maaşın ne kadarı kesilir?
  4. Türkiyede neden bu kadar vergi var?
  5. Asgari ücret 2021 vergi dilimi ne kadar?

Gelir Vergisi kesintisi ne demek?

Çalışanlar, elde ettikleri kazançlar üzerinden gelir vergisi kesintisine tabidir. Devlet, çalışan vatandaşlarının gelirleri üzerinden oransal bir kesinti yapar. Kısacası vergi kesintisi, çalışanların elde ettiği kazançlardan belirlenen esas oranlarda yapılan kesintidir.

Maaşın kaçı vergi?

Ancak gelir vergisi dahil, bir kişinin ortalama aylığının yüzde 50 ile yüzde 70 aralığı vergiye gidebiliyor. Ocak 2021 itibarıyla 5 bin TL brüt maaş alan bir çalışan, bu maaşının 700 TL'sini SGK işçi payına; 50 TL'sini İşsizlik sigortası payına, ilk ay için 637.5 TL'sini de gelir vergisine ödedi.

Brüt maaşın ne kadarı kesilir?

Brüt ücretten; gelir vergisi, damga vergisi ve sigorta primleri kesilir. Brüt ücret aynı kaldığı sürece damga vergisi ve sigorta prim kesintilerinin tutarı değişmese de, 'gelir vergisi' aydan aya değişim (artış) gösterebilir.

Türkiyede neden bu kadar vergi var?

Gıda, giyecek, akaryakıt, iletişim ile sigara, alkol gibi bağımlılık yaratan mallar üzerine yüksek KDV, ÖTV (dolaylı vergi) konmasının nedeni de, bu malların temel ihtiyaç maddesi olması (gıda ile giyecek) ve vazgeçilmezliğinin yüksek olmasıdır. Ayrıca, tüketim üzerinden alınan verginin tahsilatı da çok daha kolaydır.

Asgari ücret 2021 vergi dilimi ne kadar?

Asgari Ücret – 2021
ASGARİ ÜCRET3.577,50
GELİR VERGİSİ% 15 (*)187,82
ASGARİ GEÇİM İNDİRİMİ268,31
DAMGA VERGİSİ% 0,75927,15
KESİNTİLER TOPLAMI751,60
3 satır daha