Tarih boyunca yazı hangi malzemelere yazılmıştır?

İçindekiler:

  1. Tarih boyunca yazı hangi malzemelere yazılmıştır?
  2. Yazı nasıl ortaya çıktı?
  3. Türkçe yazıyı kim buldu?
  4. Eski Türk dilleri nelerdir?
  5. Türk dilinin tarihi devirleri nelerdir?
  6. 1911 Hangi Türkçe dönemi?
  7. Türk dilinin şiveleri nelerdir?
  8. Türkçenin şivesinin adı nedir?
  9. Türkiye Türkçesi Ağızları nelerdir?

Tarih boyunca yazı hangi malzemelere yazılmıştır?

Bu dönemin dışında da Antik çağda da Romalılar ve Etrüksler tarafından kullanıldığı bilinir. Rulo biçiminde veya şeritler halinde kesilerek kullanılır. Keten bezinden sonra kullanılan başka yazı yüzeyleri ise fildişi, kemik, hayvan kabuk ve organlarıdır. Bu yüzeyler önemli kişilerin yazılarının bulunduğu yüzeylerdir.

Yazı nasıl ortaya çıktı?

İlk olarak yazı Sümerler tarafından çivi yazısı olarak bulundu. Sümerler çivilere çizmiş olduğu semboller yazının bulunmasını sağlamıştır. ... Mezopotamya'da yaşamış olan Sümerler bu şekilde ilk yazıyı icat etmiş oldular. 5500 yıl önce ilk kez çivi yazısını kullanan Sümerler, yazıyı bulan ilk uygarlıktır.

Türkçe yazıyı kim buldu?

türkçe yi atatürk icat etmiştir.

Eski Türk dilleri nelerdir?

Eski Türkçe dönemi, Türk dilinin yazıya geçirildiği Köktürkçe (Orhun Türkçesi), Uygurca ve Karahanlı yazı dillerini (7-12. yy) kapsar. 13. yy'a kadar Türk dünyasının doğu kolunda iki ayrı bölgede iki ayrı yazı dili oluşmuştur.

Türk dilinin tarihi devirleri nelerdir?

Türkçenin metinlerle takip edilebilen bu dönemleri sırasıyla şöyledir:

  • ESKİ TÜRKÇE DÖNEMİ (6.– yüzyıllar arası) Türkçenin belgelerle takip edilen ilk dönemi olup 13. yüzyıla kadar olan zamanı içine alır. ...
  • ORTA TÜRKÇE DÖNEMİ (13.– yüzyıllar arası) ...
  • YENİ TÜRKÇE DÖNEMİ (15.– yüzyıllar arası) ...
  • MODERN TÜRKÇE DÖNEMİ

1911 Hangi Türkçe dönemi?

Türkiye Türkçesi Batı Türkçesinin III. dönemini oluşturur. Ömer Seyfettin ve arkadaşlarının konuşma dilinden yeni bir yazı dili oluşturmak amacıyla "Genç Kalemler" dergisinde başlattıkları "Yeni Lisan Hareketi" (1911) bu dönemin başlangıcı kabul edilir.

Türk dilinin şiveleri nelerdir?

Türk şiveleri:

  • Güney-Batı (Oğuz) Grubu. a) Türkiye Türkçesi. b) Azerbaycan Türkçesi. c) Türkmen Türkçesi. d) Gagauz Türkçesi.
  • Kuzey-Batı (Kıpçak) Grubu. a ) Kazak Türkçesi. b) Tatar (Kazan) Türkçesi. c) Kırgız Türkçesi. d) Başkurt Türkçesi. e) Karaçay-Malkar Türkçesi. f) Karakalpak Türkçesi. ...
  • Güney-Doğu Grubu :

Türkçenin şivesinin adı nedir?

Adriyatik Denizi'nden Çin Denizi'ne kadar uzanan çok geniş bir coğrafyada yaşayan Türkçe de birçok lehçelere ayrılmıştır: Batı Türkçesinin Anadolu, Azerî, Türkmen lehçeleri gibi ve Özbek lehçesi, Kazak lehçesi, Kırgız lehçesi...

Türkiye Türkçesi Ağızları nelerdir?

Türkiye Türkçesi ağızları, Hazar Denizi'nin batısında, Azerbaycan sahasının hemen batısında başlayıp Anadolu, Irak, Suriye, Balkanlar coğrafyasında konuşulan tarihî Osmanlı Türkçesinin bugünkü devamı olan Türkiye Türkçesi ağızlarıdır.