Yön adları cümle içinde nasıl yazılır?

İçindekiler:

  1. Yön adları cümle içinde nasıl yazılır?
  2. Doğu batı cümle içinde nasıl yazılır?
  3. Doğu batı ne zaman büyük yazılır?
  4. Egenin doğusu nasıl yazılır?
  5. Değer bilir neden ayrı yazılır?

Yön adları cümle içinde nasıl yazılır?

Yön adları, yer adından önce gelirse, büyük harfle; sonra gelirse, küçük harfle başlatılır. Biliyoruz ki, Kuzey Irak'ta bir devlet kurduruldu. Irak'ın kuzeyinde nelerin olup bittiğini sağır sultan bile duydu; sadece bizimkiler duymadı!

Doğu batı cümle içinde nasıl yazılır?

gibi ifadelerde kuzey, güney, doğu ve batı sadece yön bildirir. O nedenle küçük harfle yazılırlar. Türk Dil Kurumu bu konuda şöyle demektedir: Düşünce, hayat tarzı, politika vb. anlamlar bildirdiğinde doğu ve batı sözlerinin ilk harfleri büyük yazılır: Batı medeniyeti, Doğu mistisizmi vb.

Doğu batı ne zaman büyük yazılır?

12. Düşünce, hayat tarzı, politika vb. anlamlar bildirdiğinde doğu ve batı sözlerinin ilk harfleri büyük yazılır: Batı medeniyeti, Doğu mistisizmi vb. UYARI: Bu sözler yön bildirdiğinde küçük yazılır: Bursa'nın doğusu, Ankara'nın batısı vb.

Egenin doğusu nasıl yazılır?

Ege bölgesinin doğusu anlamına gelir. Bu kelime genellikle doğuege şeklinde yanlış yazılır. Doğru kullanımı doğu ege şeklinde olmalıdır.

Değer bilir neden ayrı yazılır?

Türk Dil Kurumu'na göre değerbilir sözcüğü ayrı yani değer bilir şeklinde yazıldığında yazım hatası olarak karşınıza çıkacaktır. Bu nedenle kelimeyi ayırmadan bir bütün halinde yani değerbilir şeklinde yazmanız gerekir.