Dümdüz ikileme mi?

İçindekiler:

  1. Dümdüz ikileme mi?
  2. Pespembe ikileme midir?
  3. Sımsıkı pekiştirme mi?
  4. 4 sınıf pekiştirme nedir?
  5. Hangi ikileme tek başına kullanılamaz?
  6. Bitmez tükenmez ikileme mi?

Dümdüz ikileme mi?

Bu çalışmada, dümdüz, yemyeşil, simsiyah, opolgun, büsbütün, kaskatı… gibi Türkçe pekiştirme sözcüklerinin yazımı, türü ve özellikleri üzerinde durulmuştur. Bu sözcüklerin ikileme söz öbeği olarak kabul edilip edilemeyeceği ve op olgun, büs bütün, düm düz…

Pespembe ikileme midir?

Pekiştirmelerin yazımı: 'p,m,r,s' ünsüzlerinden yararlanılarak anlamı pekiştirilen sözcüklerde önekler sözcüğe bitişik yazılır: bambaşka, apaçık, dimdik, capcanlı, güpegündüz, sapasağlam, yamyassı, kaskatı, tastamam, besbelli, pespembe, çarçabuk, tertemiz ...

Sımsıkı pekiştirme mi?

Sözcüğün ilk hecesine “m, p, r, s” pekiştirme harflerinden birisi getirilerek pekiştirme yapılır: sımsıcak, bambaşka, sapsarı, ıpıssız, tertemiz, çırçıplak, büsbütün, masmavi… Bunun dışında değişik yöntemlerle oluşturulan pekiştirmeli sözcükler de vardır: yapayalnız, sapasağlam, çepeçevre, güpegündüz, düpedüz, tıpatıp…

4 sınıf pekiştirme nedir?

Sözcüklerin anlamlarını daha çok arttırmak ve daha etkili hale getirebilmek için pekiştirme kullanılır. Bu sözcükler cümle içerisinde farklı anlamlara ve görevlere sahip olabilir. Ancak önemli olan kelimenin daha vurgulu hale gelmesini sağlamaktır.

Hangi ikileme tek başına kullanılamaz?

Her ikisi de anlamsız sözcükten oluşan ikilemelerde ikilemeyi oluşturan sözcükler tek başlarına kullanılamaz. “Kafam karman çorman olmuştu.” “karman çorman “ ikilemesinin bir anlamı vardır. Fakat “karman” ve “çorman” sözcüklerinin ayrı ayrı anlamları olmadığından tek başlarına kullanılmaları mümkün değildir.

Bitmez tükenmez ikileme mi?

Cevap. Eş anlamlı sözcüklerle oluşabilir. Bitmez tükenmez, yana yakıla, akıllı uslu, ses seda, kılık kıyafet, kul köle…