Bebeğin göbek bağı düşmeden yıkanır mı?

İçindekiler:

  1. Bebeğin göbek bağı düşmeden yıkanır mı?
  2. Yeni doğan bebeğin göbek bağı ne zaman düşer?
  3. Göbek bağı nereye gömülür neden?
  4. Göbek bağı iltihabı nasıl anlaşılır?
  5. Yenidoğan göbek iltihabı nasıl olur?
  6. Yeni doğan göbek bağı iltihabı nasıl anlaşılır?

Bebeğin göbek bağı düşmeden yıkanır mı?

Bebeğinizi göbek kordonu düşmeden yıkayabilirsiniz. İlk günler bebeğin bağışıklık sistemi zayıf olduğundan özellikle yıkamada uymanız gereken temizlik kuralları vardır. Çeşmeden direkt akan su kullanılmaz. Yıkama suyu 65C ısıtılıp, vücut ısısında ılıtılmış olmalıdır (37-40C).

Yeni doğan bebeğin göbek bağı ne zaman düşer?

Göbek bağı, doğumdan sornaki 5-15 gün civarında düşer. Ancak bebeğin göbek bağı daha erken veya geç düşebilir. Göbeğin zamanından erken düşmesi kanama veya enfeksiyon gibi sorunlara yol açabiliyor.

Göbek bağı nereye gömülür neden?

Göbek bağından MKH (mezenkimal kök hücre) elde edilir. Mezenkimal kök hücre sadece bulunduğu dokudaki hasarı onarmakla kalmaz başka dokudaki hasar durumunda da diğer dokuya geçer ve onarım sağlar. Hasarlı hücreler ile kaynaşma yetenekleri vardır.

Göbek bağı iltihabı nasıl anlaşılır?

Göbek deliğine temiz olmayan ellerle dokunulması, göbek deliğinin temizlenmemesi ve terleme göbek deliği iltihabının yaygın sebepleri arasındadır. Bebeklerde göbek deliği kararması da göbek deliği iltihabının belirtisidir. Bu belirtilerden biri ya da birkaçı görüldüğünde mutlaka doktora baş vurmak gerekmektedir.

Yenidoğan göbek iltihabı nasıl olur?

Yenidoğan döneminde görülen göbek deliği iltihabının en başlıca sebebi göbek bağı bakımının kötü yapılması ve göbek bağı düştükten sonra hijyen kurallarına dikkat edilmemesidir. Bu dikkatsizlik sonucu bakteriler (genellikle S. aureus veya E. coli) göbek deliğinde enfeksiyon oluşmasına sebep olur.

Yeni doğan göbek bağı iltihabı nasıl anlaşılır?

Eğer göbek bağından yeşil akıntı ve/veya pis koku geliyorsa çevresinde kızarıklık veya şişlik oluşuyorsa bu bebeğinizde omfalit (göbek deliği iltihabı) işaretidir. Hiç zaman kaybetmeden doktora başvurun. Ayrıca erken veya geç düşen göbek bağı enfeksiyon için müsait bir ortam yaratmaktadır.