Ürkmek kelimesinin anlamı nedir?

İçindekiler:

  1. Ürkmek kelimesinin anlamı nedir?
  2. Ağırmak ne demek?
  3. Ürpermek ne anlama gelir?
  4. Yüreklendirmek ne demek?
  5. Gözü pek ne anlama gelir?
  6. Insana titreme neden aniden gelir?
  7. Ürpermek türemiş mi?
  8. Korku üşüme ve benzeri yüzünden aniden titremek ne demek?
  9. Tren Türkçe kökenli mi?
  10. Bir insan neden ürperir?
  11. Alt kelimesi Türkçe kökenli mi?
  12. Üst Türkçe kökenli mi?
  13. Merdiven Türkçe kökenli mi?
  14. Doktor Türkçe kökenli mi?
  15. Plan Türkçe kelime mi?
  16. Ezgi Türkçe kökenli mi?
  17. Şair yabancı kökenli mi?
  18. Aile yabancı kökenli mi?

Ürkmek kelimesinin anlamı nedir?

Bir şeyden korkup sıçramak, tevahhuş etmek: “Gölgesinden ürkmüş bir Arap atı gibi şahlandı.” -Ö. Seyfettin. 2. Şaşkınlık ve korku duymak: “Birisi merdivenlerden biraz hızlı inip çıktığı zaman biz de ürküyorduk.” -R. N. Güntekin.

Ağırmak ne demek?

ağırmak. Bağırmak, sesli sesli ağlamak. Ağrımak. Anırmak, haykırmak.

Ürpermek ne anlama gelir?

1. Üşüme, korku, endîşe, ürkme vb. sebepler yüzünden vücuttaki tüyler dikilip deri nokta nokta kabarmak: Genç kadın ürpererek başını kaldırdı (Aka Gündüz). Okşasam, öpsem, koklasam bir zaman / Vücûdunun ürperen her yerini (Câhit S.

Yüreklendirmek ne demek?

(-i) Birine yüreklilik, cesaret vermek. Cesaret vermek, cesaretlendirmek.

Gözü pek ne anlama gelir?

deyiminin anlamı, açıklaması ve örnek cümleleri: Korkusuz, atılgan, cesur, tehlikeli işlere tereddüt etmeden girebilen. "Gözü pek insanlardan korkulmaz, çünkü onlar kartlarını açık oynarlar."

Insana titreme neden aniden gelir?

Günlük hayatta stres, sıkıntı, aşırı kafein tüketimi, yorgunluk vücutta titremeye yol açar. Tıptaki adı Tremor olan titreme, beynin kas hareketini kontrol eden kısmındaki bir problem sonucunda ortaya çıkar.

Ürpermek türemiş mi?

Bu sözcük Aramice/Süryanice #mly מלי "doldurma" kökünden türetilmiştir.

Korku üşüme ve benzeri yüzünden aniden titremek ne demek?

Korku, üşüme vb. yüzünden aniden titremek durumuna ürpermek diyoruz. Ürpermek kelimesini biraz daha açıklayalım. Ürpermek kelimesi deyim olarak ifade edilirse "yüreği ürpermek" şeklinde kullanılır. ... Bu kelimeyi günlük hayatımızda sıkça kullanırız.

Tren Türkçe kökenli mi?

Tren kelimesi Fransızca kökenlidir.

Bir insan neden ürperir?

Üşüdüğümüzde tüylerimizin ürpermesinin nedeni kabaran tüylerin yalıtkan bir tabaka oluşturarak ısı kaybını engellemesidir. Vücudumuz soğuğa karşı kendini korumak için farklı tepkiler verir. Üşüdüğümüzde salgılanan adrenalin hormonu kıl köklerinin etrafındaki kasların kasılmasına neden olur. Böylece tüylerimiz dikleşir.

Alt kelimesi Türkçe kökenli mi?

alt kelime kökeni Eski Türkçe bir sözcükten türetilmiştir.

Üst Türkçe kökenli mi?

Eski Türkçe yazılı örneği bulunmayan *üst "(sıfat?)" sözcüğünden +In2 sonekiyle türetilmiştir. Eski Türkçe sözcük Eski Türkçe üze "üst (zarf ve edat)" sözcüğü ile eş kökenli olabilir; ancak bu kesin değildir. üst maddesine bakınız.

Merdiven Türkçe kökenli mi?

Merdiven” dilimize Farsçadan gelmiş bir kelime ama bir sorun hele, nasıl gelmiş? Basamak basamak. ... Tıpkı Farsça “nerdbân”dan evrilen Türkçemerdiven” gibi.

Doktor Türkçe kökenli mi?

Doktor, hekim veya tabip, tıp alanında çalışan profesyoneldir. Doktor kelimesi, Türkçeye Avrupa kökenli dillerden (İngilizce veya Fransızca etkisi ile) girmiştir.

Plan Türkçe kelime mi?

Plan kelimesi, dilimizde oldukça kullanılan kelimelerden birisidir. Plan, Fransızca dilinden Türkçe'mize geçmiştir. - Turist akınını karşılamak için şimdiden bir plan yapmışlar. - O tarihte aramızda kasaba planını yapmaya gelmiş bir iki mühendis ve mimar bulunuyordu.

Ezgi Türkçe kökenli mi?

Dilimizde çoğunlukla "nağme, melodi" anlamında kullanılan "ezgi" kelimesinin anlam serüveni çok karışık. Ezgi kelimesi Eski Türkçe "ez-" kökünden "sıkıntı, eziyet" anlamına geliyor.

Şair yabancı kökenli mi?

Sair kelimesi Arapça kökenlidir.

Aile yabancı kökenli mi?

Arapça ˁwl kökünden gelen ˁāˀilat عائلة "bir kişinin bakmakla yükümlü olduğu hane halkı, bağımlılar" sözcüğünden alıntıdır.