Gecikmiş konuşma neden olur?

İçindekiler:

  1. Gecikmiş konuşma neden olur?
  2. Gecikmiş konuşma kaç yaşında?
  3. Gec konuşma nedir?
  4. Konuşma terapisi kimlere verilir?
  5. Nörolojik hasara bağlı dil bozukluğu nedir?
  6. Konuşma terapisi hangi durumlarda yapılır?

Gecikmiş konuşma neden olur?

Dil ve konuşmanın gecikmesi erken doğum, kromozom anomalileri, motor gelişim geriliği, işitme kayıpları, genetik bozukluklar, ailede gecikmiş dil öyküsü, zeka geriliği, yarık dudak/damak, otizm, yaygın gelişimsel bozukluk, çevresel koşullar, uyaranların az olması, anne-babanın tutum hataları gibi birçok nedene bağlı ...

Gecikmiş konuşma kaç yaşında?

Genellikle normal gelişen çocuklar, ilk 6 ayda heceleri çıkarır, 1 yaşını doldurduktan sonra yavaş yavaş kelimeleri söylemeye başlar, 1,5 yaşında daha fazla kelimeyi söyleyebilir ve 2 yaşına geldiğinde ise artık kelimeleri birleştirerek söyler.

Gec konuşma nedir?

Gecikmiş konuşma bir çocuğun yaşıtlarıyla benzer konuşma becerilerini sağlayamaması olarak tanımlanabilir. Bir çocuk yaşıyla uyumlu beklenen konuşmayı sağlayamıyorsa bu bir “konuşma bozukluğu” olabilir, veya “gelişimsel dil gecikmesi” olabilir.

Konuşma terapisi kimlere verilir?

Dil ve konuşma terapisi hem erişkinlere hem de çocuklara uygulanabilmektedir. Dil ve konuşma bozukluklarının neden kaynaklandığı, terapi sürecini de belirleyecek olan en önemli faktördür. Dilin gelişimine yönelik olarak dil müdahale faaliyetleri çocuklara kelimeleri doğru telaffuz etmeleri için yardımcı olmaktadır.

Nörolojik hasara bağlı dil bozukluğu nedir?

Afazi (Edinilmiş dil bozuklukları): Beyinde edinilmiş bir hasara bağlı olarak oluşan, nörolojik kaynaklı dil ve konuşma bozukluğudur.

Konuşma terapisi hangi durumlarda yapılır?

Dil ve konuşma terapisi; artikülâsyon bozukluğu, ses problemleri, gecikmiş konuşma, kekemelik, dil ve konuşma bozuklukları, yutma problemleri gibi durumlarda gereklidir.