Ertuğrul Gazi Kimdir Kısaca Hayatı?

İçindekiler:

  1. Ertuğrul Gazi Kimdir Kısaca Hayatı?
  2. Ertuğrul Gazi ye Söğüt ve Domaniçi veren Sultan kimdir?
  3. Kayilar kimdir?
  4. Ertuğrul Gazi oğlu kimdir?
  5. Osman Bey beyliği nasıl aldı?
  6. Kayilar nereden geldi?
  7. Tarihte Ertuğrul Gazi beyliğini kime bıraktı?

Ertuğrul Gazi Kimdir Kısaca Hayatı?

Ertuğrul Gazi veya Ertuğrul Bey (1198 – Eylül 1281,Söğüt) Osmanlı Devleti'nin kurucusu olan Osman Bey'in babasıdır. Babasının Süleyman Şah olduğu ve 1227 yılında Moğol istilasında atıyla girdiği Fırat Nehri'nde boğulunca, Oğuz Türkleri'nin Kayı boyu'nun başına oğlu Ertuğrul'un geçtiği söylenir.

Ertuğrul Gazi ye Söğüt ve Domaniçi veren Sultan kimdir?

1230 yılında, Harezmşahlarla yapılan Yassı Çemen Muharebesi ve Moğollarla yapılan Kösedağ Muharebesi sebebiyle I. Alâeddin Keykubad ile III. İoannis arasında barış sağlandı. Kısa süre sonra I. Alâeddin Keykubad, Ertuğrul Gazi veya atalarına Söğüt'ü kışlak, Domaniç'i yaylak olarak verdi.

Kayilar kimdir?

Kayılar, kökenleri itibariyle 24 oğuz boyundan biri olarak varlıklarını yüzlerce yıldır koruyan güçlü ve önemli bir boydu. Göktürkler ve Karahanlılar dönemlerinde İç Asya'da varlıklarını devam ettiren Kayılar, 9. Yüzyılda Selçuklu Devleti bünyesinde ekseriyetle Horasan bölgesinde varlıklarını sürdürmekteydiler.

Ertuğrul Gazi oğlu kimdir?

Osman Gazi Gündüz AlpSaru Batu Savcı Bey Ertuğrul Gazi/Oğulları

Osman Bey beyliği nasıl aldı?

Bu çatışmalar sonunda Bilecik tekfuru öldürülmüş; Bilecik ve Yarhisar kaleleri Osman Bey'in eline geçmiştir. Aynı dönemde (1298-1299 yıllarında) Turgut Alp İnegöl kalesini kuşatmış ve bu kalenin de Osmanlı beyliğinin eline geçmesini sağlamıştır.

Kayilar nereden geldi?

Anadolu'ya gelen boylardan biri olmakla beraber önce Ahlat bölgesine yerleşmişlerdir. Anadolu Selçuklu sultanı I. Alâeddin Keykubad bu sırada göçebe hayatını yaşayan Kayıları; Viranşehir, Halep ve Karacadağ yöresine yerleştirmiştir. Ertuğrul Bey ile Dündar beyler Söğüt ve Domaniç yörelerine yerleşmişlerdir.

Tarihte Ertuğrul Gazi beyliğini kime bıraktı?

Bu tarihten sonra Ertuğrul Gazi'nin oldukça yaşlandığı ve Kayı aşiretinin idaresini oğlu Osman Bey'e bıraktığı anlaşılmaktadır. Muhtemelen bu son tarihten kısa bir süre sonra da doksan yaşını aşmış olduğu halde vefat etmiştir (680/1281-82). Ölüm tarihi olarak 12 yılları da verilmektedir.