Göbekteki fıtık nasıl geçer?

İçindekiler:

  1. Göbekteki fıtık nasıl geçer?
  2. Bebeklerin göbek deliği neden dışarı çıkar?
  3. Bebeklerde göbek olur mu?
  4. Dışa dönük göbek deliği neden olur?
  5. Yenidoğan göbek fıtığı nasıl geçer?
  6. Göbek fıtığının tehlikesi var mı?
  7. Yetişkinlerde Göbek fıtığı ne zaman ameliyat edilmeli?
  8. Niye göbek Deliğimiz var?
  9. Göbek fıtığı ameliyatı ölüm riski var mı?
  10. Yeni doğan bebekte göbek fıtığı geçer mi?

Göbekteki fıtık nasıl geçer?

Göbek fıtığının tek tedavisi ameliyattır. Zamanla büyüyen göbek fıtığı çok ciddi problemlere yol açabilir. Başlangıç aşamasındayken cerrahi müdahale yapılması ameliyatın başarısını önemli ölçüde artırır. Fıtık tedavisi açık ya da laparoskopik müdahale ile yapılabilir.

Bebeklerin göbek deliği neden dışarı çıkar?

Göbek fıtığı göbek deliği etrafındaki halkanın ortaya toplanamamasından dolayı oluşur. Bu durum öksürme, gerilme ve ağlama esnasında daha da dışarı çıkan yumuşak bir çıkıntı ortaya çıkmasına neden olur.

Bebeklerde göbek olur mu?

Yenidoğan bir bebeğin göbek kordonu genelde doğumdan sonra 2 hafta içinde düşer. Bu süre zarfında nazikçe göbek kordonu bakımı yapmak gerekir. Hamilelik esnasında, göbek kordonu gelişen bebeğiniz için besin ve oksijen taşır. Doğumdan sonra uzun göbek kordonuna ihtiyaç kalmaz ve göbek kordonu klemplenerek kesilir.

Dışa dönük göbek deliği neden olur?

Dışa dönük göbek delikleri göbek bağı kesildikten sonra oluşabilir. Aslında dışarı çıkık göbek deliği, karın kaslarının doğru şekilde onarılmaması yüzünden ekstra bir yara dokusu veya umbilikal herni yani göbek fıtığı oluşumundan kaynaklanıyor.

Yenidoğan göbek fıtığı nasıl geçer?

Bebeklerde göbek fıtığı çok yaygın olarak görülür ve zararsızdır. Genellikle ilk iki yaş içerisinde herhangi bir cerrahi müdahale ve tedavi gerektirmeden fıtık kendiliğinden kapanır, çok nadir olarak kapanma süreci beşinci yaşa kadar devam eder.

Göbek fıtığının tehlikesi var mı?

Göbek fıtıkları ne kadar büyük ise fıtık boğulması riski de o kadar yükselir. Aynı zamanda diğer fıtık türleri ile karşılaştırıldığında çok daha büyük bir boğulma riski taşır. Bu nedenle yetişkinlik döneminde görülen göbek fıtıkları küçük dahi olsa tedavi edilmelidir.

Yetişkinlerde Göbek fıtığı ne zaman ameliyat edilmeli?

Dördüncü yaş ile birlikte halen kapanmamış olan göbek fıtıklarında cerrahi müdahale gerekebilir. Buna ek olarak göbek fıtığı yetişkinlerde de görülebilen bir sağlık sorunudur ve yetişkinlerde görülen göbek fıtıkları sıklıkla cerrahi müdahale gerektirir.

Niye göbek Deliğimiz var?

Şöyle ki; bebekler anne karnındayken annenin plasentasına bağlı olan göbek bağı ile beslenir. Bu bağ, doğduğumuzda doktor tarafından kesilir, kısa bir bölümü karnımızın üzerinde kalır. Kalan kısım bir süre sonra kurur ve düşer, arkasında da göbek deliğimiz olarak bildiğimiz yara izini bırakır.

Göbek fıtığı ameliyatı ölüm riski var mı?

Aşağıdaki bilimsel yayın,boğulmuş karın duvarı fıtığı nedeniyle acil şartlarda ameliyat edilen yetişkinlerde %2.9 oranında ölüm görüldüğünü, bu vakaların %82'sinin 60 yaş üzerinde olduğunu bildirmektedir. Hayatını kaybeden hastaların %82'si fıtık boğulduktan sonra hastaneye başvuru süresi 24 saati aşmış olanlardır.

Yeni doğan bebekte göbek fıtığı geçer mi?

Bağırsak gibi organların, bu zayıf karın duvarından dışarı doğru çıkıntı yapması ile göbek fıtığı oluşur. Yenidoğan bebeklerde göbek fıtığı yaklaşık %20 oranında görülür. Göbek fıtığı genellikle bir rahatsızlığa neden olmaz ve fıtığı olan bebeklerin %90'ında fıtık kendiliğinden düzelir.