Sebatkarlık ne demek TDK?

İçindekiler:

  1. Sebatkarlık ne demek TDK?
  2. Sebat göstermek ne demek?
  3. Sabır ve sebat ne demek?
  4. TDK sebat ne demek?
  5. Dinde sebat etmek ne demek?
  6. Diline pelesenk etmek ne demek?
  7. Ye se kapılmak ne demek?
  8. Vefasız ne anlama gelir?
  9. Sabır nedir Değerler Eğitimi?
  10. Sebat din ne demek?
  11. Sebat Türkçe mi?
  12. Taassup nedir ne demek?
  13. Ye se ne demek edebiyat?
  14. Yeis e düşmek ne demek?

Sebatkarlık ne demek TDK?

- Bir işi sonuna kadar götürmek, bu hususta direnmek anlamlarına gelmektedir. Örnek: Tıp alanında başarılı bir hekim olmak için hedeflerini belirleyerek, zor koşullar karşısında "sebat etmek" zorundasın. - Bir işi sonuna değin sürdürme, direşme şeklinde ifade edilmektedir.

Sebat göstermek ne demek?

sözünden ya da kararından dönmemek, bir işi sonuna değin götürmek, direşmek. "Fakat şu var ki çocuklar arzularında sebat göstermiyorlar."

Sabır ve sebat ne demek?

Sebat; dilimize Arapçadan aktarılan Arapça kökenli bir sözcüktür. Bu sözcüğün anlamı ise istikrar, sabır ve kararlılık kelimeleri ile bütünleştiriliyor. Ele aldığı bir işi sonuna kadar götüren kişilerin sebatkar kişiler olarak toplumda saygı ve sevgi kazanıyor.

TDK sebat ne demek?

İlk olarak sebat etmek kelime grubu ele alındığında TDK üzerinden, 'sözünden ya da kararından dönmemek, bir işi sonuna kadar götürmek ve direnmek' şeklinde ifade edilmektedir.

Dinde sebat etmek ne demek?

Sebat: Kararlı olma, sözde durma, ahde vefâ etme, bir konuda iyi düşündükten sonra verilen karardan dönmeme demektir. Sebat, ahlâkî faziletlerden biridir. Sebat ve metânet; herhangi bir konuda iyice düşündükten sonra verilen karardan asla bir daha dönmemek demektir.

Diline pelesenk etmek ne demek?

Pelesenk, reçinesi de olan bir ağaç türüdür. Bu ağaçtan çıkarılan reçine yapışkandır. Bu nedenle diline pelesenk etmek deyimi, bir kelime ya da cümlenin dile yapışması anlamına gelir. Dilimize Arapçadan geçmiştir.

Ye se kapılmak ne demek?

Evhamlanmak. Az tehlike ihtimâli olsa çok korkmak.

Vefasız ne anlama gelir?

İçinde iyiyi kötüden ayırma duygusu olmayan, vicdânın sesini duymadığı için hakkı gözetmeyen, insafsız, adâletsiz.

Sabır nedir Değerler Eğitimi?

Sabır: Karşılaşılan haksızlıklara, belalara, musibetlere, hastalıklara, zorluklara, acılara, güçlüklere, sıkıntılara, dertlere, her türlü olumsuz tavır ve davranışlara karşı; öfkemize hakim olup, söz, davranış ve hareketlerimizi kontrol altına almaya, sonucu olgunlukla karşılamaya ve nefsi kötülüklerden uzaklaştırmaya ...

Sebat din ne demek?

Dinde sebat etmek nedir? Sebat: Kararlı olma, sözde durma, ahde vefâ etme, bir konuda iyi düşündükten sonra verilen karardan dönmeme demektir. Sebat, ahlâkî faziletlerden biridir. Sebat ve metânet; herhangi bir konuda iyice düşündükten sonra verilen karardan asla bir daha dönmemek demektir.

Sebat Türkçe mi?

Sebat kelimesi, dilimizde oldukça kullanılan kelimelerden birisidir. Sebat, Arapça dilinden Türkçe'mize geçmiştir.

Taassup nedir ne demek?

Taassup sözcüğü dilimizde yaygın biçimde kullanıldığından TDK tarafından da ele alınmıştır. TDK sözlüğü taassup kelimesini "bağnazlık" anlamıyla ele almıştır. Bir fikre körü körüne bağlanmak, bağnazlık olarak açıklanır.

Ye se ne demek edebiyat?

Ye'se düşmüş, ümitsiz, kederli, hüzünlü.

Yeis e düşmek ne demek?

2. Ümitsizlik: “Yeise düşmek, yeise kapılmak.” Zavallı çocuk, öyle bir ye's-i küllî içine düştü ki târif kabul etmez (Ahmed Midhat Efendi). Görülüyor ki Âkif'e göre İslâm âlemi perîşan, Türkiye maddî ve mânevî çöküntüler içindedir.