Mevali ne demek Osmanlıca?

İçindekiler:

  1. Mevali ne demek Osmanlıca?
  2. Arap olmayan Müslümanlara ne denir?
  3. Mevali nedir islam ansiklopedisi?
  4. Mevali politikası nedir Eodev?
  5. Emeviler Arap olmayan Müslümanlara nasıl davranmıştır?

Mevali ne demek Osmanlıca?

mevâlî ::: (a. i. mevlâ'nın c.) : 1) mevleviyyet payesine ulaşmış olan sarıklı âlimler. mevâlî-i kiram ::: yüksek rütbeli kadılar, hâkimler. 2) köleler. Mevl-el-mevâlî : kölelerin efendisi.

Arap olmayan Müslümanlara ne denir?

Mevali politikası, Arap milliyetçiliği temeli üzerine kurulmuş olup, Arap olmayan diğer Müslümanları küçük görerek kendilerini üstün adlandırmışlardır. Emeviler döneminde izlenen milliyetçilik politikası doğrultusunda Arap olmayan müslümanlar mevali olarak adlandırılmıştır.

Mevali nedir islam ansiklopedisi?

Sözlükte “koruyucu, yardımcı, sahip, dost; âzat eden efendi; âzat edilen köle” anlamlarına gelen mevlâ kelimesinin çoğulu olan mevâlî Kur'ân-ı Kerîm'de “akraba” (Meryem 19/5), “dostlar” (el-Ahzâb 33/5) ve “mirasçılar” (en-Nisâ 4/33) mânasında üç âyette zikredilir.

Mevali politikası nedir Eodev?

Mevali politikası, İslam'da fetih anlayışının Emevi tarafından bozulmaya uğradığı yıllarda sertleşmiştir. Emeviler fetihleri iktidar ve servet amaçlı yapmaya başladıklarında esir düşüp de Müslüman olan fakat Arap olmayan halka mevali gözüyle bakmıştır.

Emeviler Arap olmayan Müslümanlara nasıl davranmıştır?

Emevîler, Müslüman Araplar ile Arap olmayan Müslümanları birbirinden ayırıyorlardı; Arap olmayan Müslümanlara Mevâlî (köle) diyorlar ve devlet yönetiminden, ordudan uzak tutuyorlardı. Ayrıca müslüman oldukları halde cizye vergisi almaya devam ediyorlardı.