Santral sinir sistemi ne demek?

İçindekiler:

  1. Santral sinir sistemi ne demek?
  2. Periferik sinir sistemi hastalıkları nedir?
  3. Santral Sinir Sistemi Tümörleri Nelerdir?
  4. Merkezi sinir sistemi nasıl çalışır?
  5. Merkezi sinir sistemi tümörleri nelerdir?
  6. Santral tümör nedir?
  7. Polinöropati tedavi edilir mi?

Santral sinir sistemi ne demek?

Merkezi Sinir Sistemi (Santral Sinir Sistemi) beyin, omurilik ve bunlarla bağlantılı sinirlerden oluşmaktadır. Periferik Sinir Sistemimizin kalan bölümlerinden duyusal impulslar alır ve bu impulslara yanıtımızı kontrol eder. Bu, insan vücudunun tamamındaki kontrol ağı olarak adlandırılabilir.

Periferik sinir sistemi hastalıkları nedir?

Beyin ve omurilik dışındaki sinirlerin (periferik sinirler) hasar görmesinin bir sonucu olan periferik nöropati, genellikle ellerinizde ve ayaklarınızda zayıflık, uyuşma ve ağrıya neden olur. Ayrıca vücudunuzun diğer bölgelerini de etkileyebilir.

Santral Sinir Sistemi Tümörleri Nelerdir?

Santral sinir sistemi (SSS) tümörleri, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından sınıflandırılan primer ve metastatik tümörleri kapsayan geniş bir neoplazm serisinden oluşur. Bu tümörler kanser hastalarındaki tüm malignitelerin yaklaşık %1-2'sini oluşturur1.

Merkezi sinir sistemi nasıl çalışır?

Merkezi sinir sistemi, beyin ve omuriliği saran sinir dokularından oluşur. Bu sistemin görevi, tüm bedensel fonksiyonları birleştirmek ve koordine etmek, gelen tüm sinir iletilerini işlemek ve bedenin farklı kısımlarına komutlar göndermektir. Çevresel sinir sistemi ise, somatik ve otonom sinir sisteminden oluşur.

Merkezi sinir sistemi tümörleri nelerdir?

Primer MSS tümörleri, beyinde veya omurilikte oluşan dayanıklı tümörlerdir. Bunlar çocuk ve gençlerde rastlanan kanser hastalıkları arasında % 24 oranıyla lösemilerden sonra ikinci sırada yer alır (takriben senede 425 yeni hastalık vakası).

Santral tümör nedir?

Santral sinir sistemi kanserleri denilince beyin veya omurilik ile ilgili yapıların doğrudan kendisinden kaynaklanan, yani başka bir organ kanserinden yayılımla oluşmayan, tümörleri anlaşılır. Beyin ve sinir hücrelerinin, vücudun diğer hücrelerinden farklı bir yapıya sahiptir.

Polinöropati tedavi edilir mi?

Polinöropatinin tedavisi, temel olarak altta yatan hastalığın veya sinir hasarına neden olan sebebin tedavisi şeklinde oluyor. Kortizon gibi bağışıklık sistemini baskılayan ilaçlar da duruma göre kullanılabiliyor. Eğer tablo, şeker hastalığına bağlı geliştiyse kan şekerini kontrol altına almak en önemli adım.