Karpal tüneli sendromu nedir?

İçindekiler:

  1. Karpal tüneli sendromu nedir?
  2. Karpal tünel sendromu belirtileri nelerdir?
  3. Karpal tünel sendromu ağrısı nasıl geçer?
  4. Iki yanlı Karpal Tünel Sendromu Nedir?
  5. Karpal tünel sendromu kimlerde görülür?
  6. Karpal tünel sendromu teşhisi nasıl konur?
  7. Karpal tünel sendromu hangi elde olur?
  8. Karpal tünel sendromu hangi hastalıklarda?
  9. Karpal tünel sendromu hangi sinir sıkışır?
  10. Karpal Tünel Sendromu nereleri etkiler?

Karpal tüneli sendromu nedir?

Karpal tünel, insan elinin avuç içi kısmında yer alan, kemikler ve bağlar ile çevrili dar bir kanaldır. Karpal tünelde bulunan ve median sinir adı verilen sinir üzerine baskı uygulanması el ve kollarda uyuşma, karıncalanma ve halsizliğe karpal tünel sendromu adı verilir.

Karpal tünel sendromu belirtileri nelerdir?

Karpal tünel sendromu belirtileri nelerdir? Kartal tünel sendromunda belirtileri; el ve parmaklarda uyuşukluk ve kuvvet kaybı, ilk 3 parmakta uyuşma ve harekette zorlanma, el ve parmak bölgesinde karıncalanma, ağrı ve sızı hissi, eli yumruk yapamamak hatta bazen kol ve omuza yayılan ağrı şeklinde sıralanabilir.

Karpal tünel sendromu ağrısı nasıl geçer?

Karpal tünel sendromunun tedavisinde bölgesel ağrı kesici ve ödem çözücü jellerin kullanılması faydalıdır. Bununla beraber sadece gece kullanılacak olan el-bilek atelleri ile sinir çevresine kortikosteroid enjeksiyonları son derece güvenli ve etkin tedavi sağlar.

Iki yanlı Karpal Tünel Sendromu Nedir?

Karpal Tünel Sendromu bir ya da her iki elin ilk üç parmağını tutan ilerleyici özellik gösteren hastalıktır. El bileğinin ortasında bulunan ve ilk 3 parmağa dağılan medyan sinirin bası altında kalması sonucu ağrı, uyuşukluk ve güçsüzlükle kendini gösterir.

Karpal tünel sendromu kimlerde görülür?

Hastalık kadınlarda ve baskın kullanılan elde daha sık görülür. Önce baskın olarak kullanılan elde başlasa da daha sonra diğer elde de şikayetler başlar. Toplumda görülme sıklığı kadınlarda yüzde 5,8 erkeklerde yüzde 0,6'dır. Kadınlarda karpal kanal çapı erkeklerden küçük olduğundan kadınlarda daha fazla rastlanır.

Karpal tünel sendromu teşhisi nasıl konur?

Karpal tünel sendromu tanısı nasıl konur? El bileğine refleks çekici ile vurulduğunda, hasta el parmaklarında elektrik çarpması yani şok benzeri bir yanıt alınır. Bu Tinel bulgusu olarak bilinir. EMG testi ile büyük oranda kesin tanı konulabilir.

Karpal tünel sendromu hangi elde olur?

Karpal Tünel Sendromu bir ya da her iki elin ilk üç parmağını tutan ilerleyici özellik gösteren hastalıktır. El bileğinin ortasında bulunan ve ilk 3 parmağa dağılan medyan sinirin bası altında kalması sonucu ağrı, uyuşukluk ve güçsüzlükle kendini gösterir.

Karpal tünel sendromu hangi hastalıklarda?

Karpal Tünel Sendromu Neden Olur?
  • Şeker hastalığı
  • Tiroid bezi hastalıkları
  • Hamilelik ve menopoz dönemlerinde görülen vücudun aşırı sıvı tutması (sıvı retansiyonu)
  • Hipertansiyon (kan basıncı yüksekliği.
  • Bağışıklık sisteminin vücudun kendi hücre ve dokularda harabiyete neden olduğu otoimmün hastalıklar.
Daha fazla öğe...

Karpal tünel sendromu hangi sinir sıkışır?

Bu kanaldan el parmak hareketlerini sağlayan tendonlar ile birlikte parmakların bazılarının hareket ve duyusundan sorumlu olan median sinir geçer. Median sinirin bu kanalda çeşitli nedenlere bağlı olarak sıkışması sonucu karpal tünel sendromu ortaya çıkar.

Karpal Tünel Sendromu nereleri etkiler?

Karpal tünel sendromu bazen dirseğe, kola, hatta omuza ve boyuna doğru yayılabilen ağrı, yanma, karıncalanma ve uyuşma yakınmaları ile beraber ortaya çıkıyor. Uyuşukluk ve karıncalanma genellikle başparmak, işaret parmağı, orta parmak ve yüzük parmağında oluyor.