Smear testinde nelere bakılır?

İçindekiler:

  1. Smear testinde nelere bakılır?
  2. Smear testi pozitif çıkarsa ne olur?
  3. Pap smear testi negatif ne demek?
  4. Simir testi ismi nedir?
  5. Smear testinde HPV çıkar mı?
  6. Glandüler hücre izlenmiştir ne demek?
  7. Rahim kanseri belirtileri nelerdir?
  8. HPV DNA HR pozitif ne demek?
  9. Akıntı varken smear testi yapılır mı?
  10. Skuamöz nedir ne demek?
  11. HPV testi devlette yapılır mı?

Smear testinde nelere bakılır?

Smear testi, rahim ağzı ( serviks ) kanseri olmak üzere rahim ağzındaki hücresel düzensizlik ve kanser öncüsü hücrelerin, endometrium kanserinin teşhisi için kullanılan bir testtir. Kadınların, kadın doğum hastalıkları uzmanlarının belirlediği rutinde smear testi yaptırması gerekmektedir.

Smear testi pozitif çıkarsa ne olur?

Smear testinde anormal özelliklere sahip hücreler görülmüşse sonuç pozitif olarak değerlendirilir. Pozitif sonucunuz olması kanser olduğunuz anlamına gelmez. Anormal sonuçların büyük kısmı HPV (Human Papilloma Virus) adı verilen virüs enfeksiyonuna bağlı değişikliklerdir.

Pap smear testi negatif ne demek?

Negatif; Yapılan teste rahim ağzı hücreleri normal görülmesi durumunu ifade eder. Hücrelerin normal görünümü test sonucunda negatif olarak gösterilmektedir. Smear test sonucunuz negatif çıksa dahi düzenli aralıklarla bu testi yaptırmak büyük önem taşımaktadır.

Simir testi ismi nedir?

Pap smear (Pap test) kadınların servikal kanser (rahim ağzı) ya da prekanser (kanser öncüsü) taranmasında kullanılan bir testtir . Pap smear, prekanseröz ya da kanseröz lezyonları henüz tedavi edilebilecekleri aşamalarda yakalamayı sağlar.

Smear testinde HPV çıkar mı?

HPV testinde HPV virüsü var diye bakılır. Smear testinde ise rahim ağzından alınan hücrelerde anormallik olup olmadığı kontrol edilir. Her HPV enfeksiyonu hücresel anormalliğe neden olmaz. Bu nedenle bir kadında HPV olmasına rağmen smear testi normal olabilir.

Glandüler hücre izlenmiştir ne demek?

Glandüler hücreler hem rahmi hem de rahim ağzı kanalını kaplayan başka bir hücre türüdür. Smear sonucunuzun AGC olarak raporlanması, bu bölge hücrelerinde değişiklikler olduğu anlamına gelir. Bu durum kanser öncesi oluşum veya kanser varlığı ile ilgili kuşkulara işaret eder.

Rahim kanseri belirtileri nelerdir?

Rahim Kanserinin Belirtileri Nelerdir?
  • Vajinal kanamalar.
  • Kanlı olmayan anormal akıntı
  • Adet gören kadınlarda adet arasında kanama.
  • Menopoz sonrası kanama.
  • Adet süresinin uzaması
  • Pelvik ağrı
  • Cinsel ilişki sırasında ağrı
  • Kilo kaybı
BE

HPV DNA HR pozitif ne demek?

Hpv pozitif demek kanser demek değildir. HPV pozitif demek 6 aylık/yıllık takiplere girmek demektir. Yıllık takiplerde düzelme saptanır ve HPV kaybolursa kişi yeniden beş yıllık takiplere geçer.

Akıntı varken smear testi yapılır mı?

Smear testi adet bitiminden 3-10 günler arasında en uygun zaman dilimidir. Test esnasında cinsel ilişkiye girilmemiş olması ve vajinal uygulamada ilaç-fitil kullanılmamış olması tercih edilmektedir. Yoğun akıntı veya az da olsa kanaması olan kadınlarda smear testi yapılmaz.

Skuamöz nedir ne demek?

Skuamöz hücreli karsinom (SCC) ya da yassı hücreli karsinom bir kanser çeşidi olan karsinomun alttiplerinden olup birçok organdan köken alabilir. Bu organlardan birkaçı; cilt, akciğer, dudak, ağız, mesane, vajina, serviks (rahim ağzı) olup örnekler artırılabilir.

HPV testi devlette yapılır mı?

Devlet hastanelerinde ve özel hastanelerde kadın hastalıkları (Jinekoloji) hekimlerine başvurarak Smear Testi yaptırabilirsiniz. Aile Sağlığı Merkezleri'nde ise aile hekiminizin yönlendirmesi ile birlikte testinizi ücretsiz olarak yaptırabilirsiniz.