Zehirli guatr nedir ve tedavisi?

İçindekiler:

  1. Zehirli guatr nedir ve tedavisi?
  2. Zehirli guatrın zararları nedir?
  3. Zehirli guatr hastalığı nedir?
  4. Guatr nefes almayı engeller mi?

Zehirli guatr nedir ve tedavisi?

Normal çalıştığı sürece tiroid bezi ne kadar büyürse büyüsün yemek ya da nefes borusuna baskı yapmadığı sürece hastaya sıkıntı oluşturmaz. Ancak tiroid hormonlarının fazla salgılandığı hipertiroidi tablosuna yol açarsa iyot tedavisi ya da cerrahi uygulanabilir. Bu duruma ayrıca “zehirli guatr” da deniyor.

Zehirli guatrın zararları nedir?

Kilo kaybı olurken hastanın iştahı açıktır, yemesine rağmen kilo verir. Sıcağa tahammülsüzlük, ellerde titreme, saçlarda dökülme, cildin terli ve nemli olması, ishal, kadın hastalarda adet düzensizliği, cinsel istekte azalma gibi şikayetler görülebilir.

Zehirli guatr hastalığı nedir?

Kanda tiroit hormonlarının yüksek olduğu guatr hastalığına hipertiroidi veya halk arasında zehirli guatr denir. Tiroid bezi hormon salgılayarak vücut metabolizmasını düzenler. Hipertiroidide tiroid bezi fazla çalışarak kandaki tiroid hormonu seviyelerini arttırarak vücut metabolizmasını hızlandırır.

Guatr nefes almayı engeller mi?

Guatr bazı hastalarda hiç belirti vermezken, bazı hastalarda boyunda şişliğin yanında yutma güçlüğü, öksürük, nefes darlığı ve ağrıya yol açabilir. Guatrda tiroit bezinin az veya çok hormon salgılamasına bağlı belirtiler de görülür.