Adak yaşı kaç olmalı?

İçindekiler:

  1. Adak yaşı kaç olmalı?
  2. Adak hükmü nedir?
  3. Adak için vekalet verilir mi?
  4. Manda kurban olarak kesilebilir mi?
  5. Hangi hayvan kesilir?

Adak yaşı kaç olmalı?

Adak Kurbanı Nitelikleri Belirli yaşları tamamlamaları gerekir. Buna göre 5 yaşını dolduran deve, 2 yaşını dolduran sığır ve manda, 1 yaşını dolduran koyun ve keçi kurban edilebilir. Bu yaşa gelmiş kurbanlık hayvanın dişini değiştirip değiştirmediğine (kapak atmak) bakılmaz.

Adak hükmü nedir?

Adağın geçerli olması için adanan şeyin yerine getirilmesi fiilen ve dinen mümkün ve meşru olmalıdır. Bu itibarla bir kişinin, başkasına ait olan bir malı veya hiçbir zaman güç yetirilemeyecek bir şeyi adaması geçersizdir. Sahip olduğundan fazlasını adaması hâlinde ise sadece sahip olduğu kadarı hakkında geçerli olur.

Adak için vekalet verilir mi?

Adak kurbanı öyle değildir. ... Adak kurbanını adayan kimseyle birlikte anası, babası, kendi öz çocukarı da yiyemez.

Manda kurban olarak kesilebilir mi?

Hayvanlardan sadece koyun, keçi, sığır, manda ve deve kurban edilir. Bunlardan koyun ile keçi bir yaşını, sığır ve manda iki yaşını, deve beş yaşını bitirmiş olmalıdır. Ancak, koyun altı ayını tamamladığı halde bir yaşını doldurmuş gibi gösterişli olursa kurban edilebilir.

Hangi hayvan kesilir?

KURBAN EDİLEBİLEN HAYVANLAR Kurban; koyun, keçi, sığır, manda ve deveden olur. Bu hayvanların kurban olarak kesilebilmesi için, koyun ve keçinin bir, sığır ve man- danın iki, devenin ise beş yaşını dol- durmuş olması gerekir.