Kıdem ve ihbar tazminatı ne demek?

İçindekiler:

  1. Kıdem ve ihbar tazminatı ne demek?
  2. Kıdem tazminatı neden verilir?
  3. İşçi tazminatı nedir?
  4. İhbar tazminatı hangi durumlarda ödenir?
  5. Kıdem tazminatımı nasıl alabilirim?
  6. İhbar tazminatı ödemek zorunda mı?
  7. İhbar tazminatı kimlere verilmez?

Kıdem ve ihbar tazminatı ne demek?

Kıdem tazminatı; bir işyerinde çalışan işçinin işten ayrılırken, çalıştığı süre boyunca o işyerine harcadığı emeğin karşılığını almasını sağlayan kanunen tanınmış bir tazminattır. ... Eğer işçi kanunda belirtilen süreler uyarınca önceden haber vermeden işten ayrılırsa işverene ihbar tazminatı ödemek durumundadır.

Kıdem tazminatı neden verilir?

“Bağlı bulundukları kanunla veya Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle kurulu kurum veya sandıklardan yaşlılık, emeklilik veya malullük aylığı yahut toptan ödeme almak amacıyla” işçinin iş akdini feshetmesi halinde de işçi kıdem tazminatına hak kazanmaktadır.”

İşçi tazminatı nedir?

İşyerinde en az bir yıl süre ile çalışan işçiye kanunda belirtilen diğer koşulları da sağlaması durumunda işçinin işe başladığı tarihten itibaren iş sözleşmesi devamı süresince her geçen tam yıl için işverence işçiye 30 günlük ücreti tutarında ödenen tazminata kıdem tazminatı denir.

İhbar tazminatı hangi durumlarda ödenir?

İşçinin kendi isteğiyle işten ayrılması durumunda, ayrılmanın nedeni önem taşımaksızın ihbar tazminatı hakkı oluşmamakta, böylesi bir talepte bulunulamamaktadır.

Kıdem tazminatımı nasıl alabilirim?

Kıdem tazminatına hak kazanmak için bazı şartlar öngörülmüştür. En az 1 yıl süre işyerinde çalışıyor olmaz, belirsiz süreli iş sözleşmesi ile çalışıyor olmak bu şartlardan bazılarıdır. Belirli süreli iş sözleşmesi var ise tazminata hak kazanılmaz ancak bu durumun da bir takım istisnaları bulunmaktadır.

İhbar tazminatı ödemek zorunda mı?

İş sözleşmesini bildirim süresi vermeksizin fesih eden işveren, bu sürenin ücretini ihbar tazminatı olarak ödemekle yükümlüdür. ... İşçinin kendi isteğiyle işten (istifa) ayrılması durumunda, ayrılmanın nedeni önem taşımaksızın herhangi bir ihbar tazminatı hakkı oluşmamakta, böylesi bir talepte bulunamamaktadır.

İhbar tazminatı kimlere verilmez?

İhbar tazminatımı almak isteyen bir işçinin belirsiz süreli iş sözleşmesi ile bir işyerinde çalışması ve işveren tarafından iş sözleşmesinin haksız olarak sonlandırılması şartı aranır. İşçi, iş sözleşmesini haklı ya da haksız sebeplerle kendisi sonlandırırsa ihbar tazminatı almaya hak kazanamaz.