Böbrek nakli kimlere yapılmaz?

İçindekiler:

  1. Böbrek nakli kimlere yapılmaz?
  2. Böbrek nakli ameliyatı kaç saat sürer?
  3. Böbrek nakli ameliyatı nereye yapılır?
  4. Böbrek nakli icin gerekli şartlar nelerdir?
  5. Böbrek nakli doku uyumu şart mı?
  6. Böbrek nakli olan bir erkeğin çocuğu olur mu?
  7. Böbrek naklinde hangi böbrek alınır?

Böbrek nakli kimlere yapılmaz?

Kanser hastaları, Aktif infeksiyon hastalığı olanlar, Şeker hastaları, Böbrek hastaları, Hamileler, Başka bir organ yetmezliği olanlar böbrek vericisi olamaz. Yüksek tansiyonu olanlarda ayrıntılı inceleme yapıldıktan sonra karar verilmelidir.

Böbrek nakli ameliyatı kaç saat sürer?

İdrar yolu mesaneye ağızlaştırılır. Uygun şartlarda bu ameliyat 2-4 saat sürer. Her ameliyatın kendine özgü riski olduğu gibi böbrek nakil ameliyatının da bazı riskleri vardır.

Böbrek nakli ameliyatı nereye yapılır?

Böbrek nakli ameliyatı, karın zarı dışından, kasık damarlarına ulaşılarak yapılan bir ameliyattır. Böbrek nakli ameliyatında böbrek, orijinal yerine değil, sağ veya sol kasık bölgesine yerleştirilir.

Böbrek nakli icin gerekli şartlar nelerdir?

18 yaşını doldurmuş her kişi, yukarıda listelenen maddelerdeki herhangi bir rahatsızlığa ya da kritere sahip değil ise verici olabilir. Verici olmak için 65 yaş sınır olsa da kişinin genel sağlık durumu ile böbrek fonksiyonlarının durumu değerlendirilerek bu yaş sınırı yukarıya doğru esneyebilir.

Böbrek nakli doku uyumu şart mı?

Böbrek alıcısı ile böbrek vericisi arasında yapılacak değerlendirmede birincil önem kan grubu uyumudur. Bir kişiye kan verebiliyorsanız, böbrek de verebilirsiniz. Rh grubunun böbrek naklinde bir önemi yoktur.

Böbrek nakli olan bir erkeğin çocuğu olur mu?

Böbrek yetmezliği nedeniyle diyaliz tedavisi gören erkek hastalarda ürenin yarattığı etkilerden dolayı sperm sayılarında düşüklük gözlenebilir. Bu nedenle üreme kabiliyetlerinde azalma meydana gelebilir. Başarılı böbrek nakli sayesinde, böbrek yetmezliği nedeniyle bebek sahibi olamayan hastaların bu şansı artmaktadır.

Böbrek naklinde hangi böbrek alınır?

Canlı vericili nakilde uygunsa önce sol böbrek seçilir, eğer sol böbrek uygun değilse sağ böbrek alınır. Fonksiyonu daha iyi olan böbrek vericide kalmalıdır. Canlı verici adayı olmayıp kadavra listesine yazılan hastalarda da canlı böbrek alan hastalardaki gibi böbrek nakli öncesi hazırlık gerekmektedir.