Ünlü daralması nasıl bulunur?

İçindekiler:

  1. Ünlü daralması nasıl bulunur?
  2. Iniyor daralma var mı?
  3. Ünlü daralmasına ne denir?
  4. Gidiyor da daralma var mı?
  5. Ünlü daralması nedir 5 tane örnek?
  6. Ünlü düşmesi nedir 5 örnek?
  7. Daralma ne demek?
  8. Ünlü daralması nerelerde olmaz?
  9. Diye kelimesinde ünlü daralması var mı?

Ünlü daralması nasıl bulunur?

Ünlü daralması, Türkçedeki ses olaylarından biridir. a veya e ünlüleriyle biten bir fiile -yor eki getirildiğinde, fiilin son hecesindeki ünlü, ı, i, u, veya ü ünlülerinden birine dönüşür: sakla + yor > saklıyor. dile + yor > diliyor. kutla + yor > kutluyor.

Iniyor daralma var mı?

NOT : Ünsüzle biten kelimelere –yor eki geldiğinde, kelimenin kökü ile ekin arasına ı, i, u, ü yardımcı sesleri gelir. Bu, ünlü daralması ile karıştırılmamalıdır. Buna göre, aşağıdaki kelimelerde ünlü daralması yoktur: Oturuyor, iniyor, bakıyor...

Ünlü daralmasına ne denir?

Ünlü daralması, Türkçedeki ses olaylarından biridir. Türkçede "a – e" geniş ünlüleri ile biten fillere "-yor" eki getirildiğinde, fiilin sonundaki geniş ünlüler daralarak "ı – i – u – ü" dar ünlülerine dönüşür. Bu kurala ünlü daralması denir.

Gidiyor da daralma var mı?

Yoktur. "git-> gid" sözcüğünde sadece ses olayı olarak ünsüz yumuşaması durumu vardır.

Ünlü daralması nedir 5 tane örnek?

Ünlü Daralması Nedir? Örnekleri, Özellikleri
  • söyle-yor>söyl(ü)yor.
  • anla-yor>anl(ı)yor.
  • yaşa-yor>yaş(ı)yor.
  • ar(a) – yor >ar(ı)yor.
  • kan(a) – yor >kan(ı)yor.
  • tuzl(a) – yor >tuzl(u)yor.
  • yakal(a) – yor >yakal(ı)yor.
  • düşl(e) – yor >düşl(ü)yor.
Daha fazla öğe...

Ünlü düşmesi nedir 5 örnek?

Örnekler: ağız→ağzı, burun→burnu, koyun(bağır, döş)→koynuna, alın→alnı, oğul→oğlu, gönül→gönlüm, beniz,→benzi, ömür→ömrüm, cürüm→cürmü, hüküm→hükmü, fikir→fikri...

Daralma ne demek?

Bir sözcüğün anlamının bir bölümünü zamanla yitirmesine ya da genel bir anlamdan özel bir anlama düşmesine anlam daralması denir. Örnekler: Örneğin, “oğul” sözcüğü eskiden “yavru, çocuk” anlamında hem kız hem de erkek çocuklar için kullanılan bir kelimeyken bugün bu sözcük “sadece erkek çocuklar” için kullanılmaktadır.

Ünlü daralması nerelerde olmaz?

NOT: “a, e” ünlüleriyle biten fiillere “-yor” ekinin dışında bir ek (-an, -en; -arak, -erek; -acak, -ecek; -alı, eli) getirildiğinde “daralmaolmaz.

Diye kelimesinde ünlü daralması var mı?

Buna karşılık tek heceli olan demek ve yemek fiillerinde, söyleyişteki i ünlüsü yazıya da geçirilir: diyen, diyerek, diyecek, diyelim, diye; yiyen, yiyerek, yiyecek, yiyelim, yiye, yiyince, yiyip vb. Ancak deyince, deyip sözlerindeki e yazılışta korunur.