Beyanname nedir çeşitleri nelerdir?

İçindekiler:

  1. Beyanname nedir çeşitleri nelerdir?
  2. Beyanname dönemi nedir?
  3. Yıllık beyanname neden verilir?
  4. Gelir vergisinde uygulanan beyannameler nelerdir?
  5. Beyanname kime verilir?
  6. Gelir vergisinde kaç tür beyanname vardır?
  7. Yıllık gelir vergisi beyannamesi vermek zorunda olan mükellefler kimlerdir?
  8. Dar mükellef ne demek?

Beyanname nedir çeşitleri nelerdir?

İşletmelerin resmi kuruluşlara herhangi bir durumu bildirmek için yazı ile yaptığı bildirime beyanname denir. Gelir, servet ve harcamalar üzerinden alınan vergiler beyanname usulü ile vergi daireleri veya ilgili kurumlara beyan edilir.

Beyanname dönemi nedir?

3 aylık dönemi izleyen ayın 26 ncı günü akşamına kadar verilir. II. Sayılı Listedeki kayıt ve tescile tabi mallar için işlemlerin tamamlanmasından önce beyanname verilir.

Yıllık beyanname neden verilir?

Yıllık beyanname, çeşitli kaynaklardan bir takvim senesi içinde elde edilen kazanç ve iratların bir araya getirilip toplanmasına ve bu şekilde hesaplanan gelirin vergi dairesine bildirilmesine mahsustur.

Gelir vergisinde uygulanan beyannameler nelerdir?

Gelir Vergisi Kanununda Yer Alan Beyannameler: Yıllık Gelir Vergisi Beyannamesi, Muhtasar Beyanname, Münferit Beyanname.

Beyanname kime verilir?

Beyannameler elden vergi dairesine verilebilir, posta ile de gönderilebilir. Beyannamelerin, mükellefin bağlı olduğu (ikametgâhının bulunduğu) vergi dairesine verilmesi gerekiyor. ... Beyannameler, elektronik beyanname gönderme aracılık yetkisi almış mali müşavirler aracılığıyla da gönderilebilir.

Gelir vergisinde kaç tür beyanname vardır?

Gelir Vergisi Kanununda Yer Alan Beyannameler: Yıllık Gelir Vergisi Beyannamesi, Muhtasar Beyanname, Münferit Beyanname.

Yıllık gelir vergisi beyannamesi vermek zorunda olan mükellefler kimlerdir?

Tacirler, çiftçiler ve serbest meslek erbabı ticari, zirai ve mesleki faaliyetlerinden dolayı kazanç temin etmemiş olsalar bile yıllık beyanname verirler. Aynı şekilde, şirketlerin faaliyet ve tasfiye dönemlerine ait olmak üzere kollektif şirket ortakları ile komanditeler de beyanname vermek zorundadırlar.

Dar mükellef ne demek?

Dar mükellefiyet, bir ülkede yerleşik olmayan kişi ve kurumların o ülkede elde ettikleri kazanç ve iratlar nedeniyle vergi yükümlüsü olması durumudur. Her devletin kendi ulusal sınırları içerisinde oluşan kazanç ve iratlar üzerinden pay alma hakkının bulunmasından kaynaklanmaktadır.