Iç guatr belirtileri nelerdir?

İçindekiler:

  1. Iç guatr belirtileri nelerdir?
  2. Iç guatr nasıl oluşur?
  3. Insan guatr olduğunu nasıl anlar?
  4. Guatr zehirli olduğu nasıl anlaşılır?
  5. Toksik olmayan guatr tanımlanmış ne demek?
  6. Kaç tip guatr hastalığı vardır?
  7. Guatr testi nasıl yapılır?
  8. Zehirli guatr ne gibi rahatsızlıklar yapar?
  9. Guatr insanı nasıl etkiler?
  10. Tiroid nodülleri nasıl anlaşılır?

Iç guatr belirtileri nelerdir?

Göğüs boşluğunun içine doğru büyüme gösteren vakalar "iç guatr" olarak tanımlanır. Boyunda gözle görülen nodüller ise "dış guatr" ifadesi ile açıklanmaktadır. Göğüs boşluğuna büyüyen vakalarda guatr kitlesi nefes borusuna ve damarlara bası yapmaktadır.

Iç guatr nasıl oluşur?

İç guatr (plonjan guatr, retrosternal guatr), boyunda büyüyen guatrın bir bölümünün yıllar içerisinde göğüs boşluğu içine inmesi ile oluşur. Kısa boyunlu kişilerde guatr büyüdüğü zaman boyunda genişleyecek yer bulamayınca, büyümesi göğüs boşluğu içerisine doğru olabilir.

Insan guatr olduğunu nasıl anlar?

Guatr bazı hastalarda hiç belirti vermezken, bazı hastalarda boyunda şişliğin yanında yutma güçlüğü, öksürük, nefes darlığı ve ağrıya yol açabilir. Guatrda tiroit bezinin az veya çok hormon salgılamasına bağlı belirtiler de görülür.

Guatr zehirli olduğu nasıl anlaşılır?

Toksik diffüz guatr olarak da adlandırılır. Hastalığa sahip kişilerde otoimmün saldırılar sonucunda tiroid bezlerinden aşırı miktarda tiroid hormonu salgılanır. Guatr olarak bilinen durum olan boyunda tiroid bezlerinin hacminin artışına bağlı olarak genişleme sorununa yol açar.

Toksik olmayan guatr tanımlanmış ne demek?

Toksik olmayan guatr iyi huylu olup tiroid hormonunun üretimini etkilemez . Tıp literatüründe, tiroid bezinde birden çok nodül olması multinodüler guatr olarak adlandırılmaktadır. Bu tip guatr, büyüdükçe bir veya daha fazla küçük nodül oluşturur.

Kaç tip guatr hastalığı vardır?

Guatrın, nodüllü ve nodülsüz olmak üzere iki tipi bulunuyor. Bez hacim olarak tamamen büyürse 'nodülsüz' ya da 'diffüz guatr' deniliyor. Nodül varlığında ise 'nodüllü guatr' olarak adlandırılıyor. Birden fazla nodül varsa “multinodüler guatr” adı verilir.

Guatr testi nasıl yapılır?

Tiroid nodülü teşhisi için kullanılan ilk yöntem tiroid bezinin el ile muayenesidir. Hasta doktora başvurduğunda tiroid bezi el ile muayene edilir. Muayene sırasında hastanın yutkunması istenir, o sırada tiroid bezi yukarı ve aşağı oynar, o anda parmak uçları ile tiroid bezinin kıvamı anlamaşılmaya çalışılır.

Zehirli guatr ne gibi rahatsızlıklar yapar?

Zehirli guatrın en önemli belirtilerinden biri de üşümemektir. Çarpıntı, terleme, kilo kaybı, canlı bakış, gözde büyüme gibi yakınmalar gelişebilir. Kilo kaybı olurken hastanın iştahı açıktır, yemesine rağmen kilo verir.

Guatr insanı nasıl etkiler?

Tiroid hormonlarının normalden fazla salgılanması durumunda baş ağrısı, baş dönmesi, çarpıntı, titreme, sinirlilik, bulantı, kusma ve ishal görülebilir. Tiroid bezinin salgıladığı hormonların normalden az olması sonucunda ise kilo alma, kabızlık, halsizlik, ciltte kuruma, saç dökülmesi gibi söz konusu olabilir.

Tiroid nodülleri nasıl anlaşılır?

Tiroid nodüllerinin belirtileri aşağıdaki gibidir;
  • Boyunda dolgunluk ve şişkinlik.
  • Boyunda ağrı ve rahatsızlık hissi.
  • Ses kısıklığı ya da çatallanması
  • Nefes almada ya da yutmada güçlük.