Stopaj mantığı nedir?

İçindekiler:

  1. Stopaj mantığı nedir?
  2. Stopaj vergisini kim öder?
  3. Stopaj neden verilir?
  4. Stopaj nedir örnek?
  5. Mal sahibi stopaj öder mi?
  6. Stopaj indirimi ne zaman başlıyor 2020?
  7. Kimler stopaj vergisi ödemez?
  8. Kira stopajı ne demek?
  9. Stopaj beyannamesi nedir?
  10. Dükkan sahibi ne kadar vergi öder?
  11. Stopaj indirimi hangi tarihte başlıyor?
  12. Stopaj indirimi hangi aydan geçerli?

Stopaj mantığı nedir?

Stopaj aslen bir vergi ödeme şekli olup, işverenlerce gelir ya da kurumlar vergisine tabi olan bir kazanca ait tutarın, iş yapana ödenmesi sırasında, yasa ile belirlenmiş oranlarca bu tutarın bir kısmının korunarak, iş yapan adına peşin olarak vergi dairesine yatırılması şeklinde gerçekleşen vergileme şeklidir.

Stopaj vergisini kim öder?

Kira stopajı nedir; Taşınmaz mal için ödenmekte lan stopaj bedeli, ticari olarak kullanılan gayrimenkul olması durumunda, gelir vergisi kanunun 94. Maddesi gereğince uygulanması gereken yasadır. Vergi olarak yasada yer alan bu unsur, kiracı tarafından ödenen, kira bedeline yansıyan kesinti olarak düzenlenmiştir.

Stopaj neden verilir?

Stopaj vergisinin amacı, vergi maliyetlerini azaltmak ve vergi tahsilatının daha güvenli bir şekilde yapılabilmesini sağlamaktır. Stopaj vergisi ödeme öncesinde kesildiği için, vergi gelirlerinin daha hızlı ödenmesine ve kayıp ya da kaçak riskinin azaltılmasına olanak tanır.

Stopaj nedir örnek?

Basit bir örnek olarak; birine meslek hizmeti karşılığında yapacağınız ödeme sırasında, Gelir Vergisi Kanunu'nda belirtilen oranda kesinti yapar ve bu kesintiyi işi yapan adına vergi dairesine siz ödersiniz. Bu vergi, stopaj vergisidir.

Mal sahibi stopaj öder mi?

Mal sahibi kira stopajı ödemez. Ancak kiracı ile yaptığı sözleşmedeki bürüt kira bedeli üzerinden her ay %20 oranında stopaj kesintisi olacağını bilmelidir. Gayrimenkul sahibi stopaj ödemekle sorumlu değildir.

Stopaj indirimi ne zaman başlıyor 2020?

Oran indirimi 31.12.2020 tarihine kadar nakden veya hesaben yapılacak ödemeler için geçerli olacaktır. 01.01.2021 tarihinden itibaren kira ödemelerinde yapılacak vergi kesinti oranı ise indirim yapılmadan önce uygulanan oran olan % 20 olacaktır. Düzenleme 31.07.2020 tarihinde yürürlüğe girmiştir.

Kimler stopaj vergisi ödemez?

Hatırlatmak gerekir ki bir kiracı; eğer basit usulde vergilendirilen bir gelir vergisi mükellefi ise; kiraladığı işyeri için stopaj ödeme yükümlülüğü altında değildir. Stopaj oranı brüt kiranın %20'si; net kiranın ise %25'idir.

Kira stopajı ne demek?

Ticari gayrimenkulleri uygulanan bir tür vergilendirme sistemine kira stopajı denmektedir. Bu doğrultuda kira gelirinin gayrimenkul sahibine ulaşmadan ödenmesi gereken vergi olarak da ifade edilebilir.

Stopaj beyannamesi nedir?

Muhtasar Beyanname, işverenler ya da vergi tevkifatı yapan diğer şahıslarca, kesilen vergilerin matrahlarıyla beraber vergi dairesine beyan edilmesidir. Muhtasar Beyannamede stopaj usulü vergilendirme söz konusu olduğundan vergi, esas borçlunun yerine vergi sorumlusundan istenir.

Dükkan sahibi ne kadar vergi öder?

Gayrimenkulleri işyeri olarak kiralayan kişi ve kuruluşlar, kira ödemeleri üzerinden gelir vergisi kesintisi yapacaklardır. Yani işyerinin kiracıları, ödeyecekleri kira üzerinden %20 oranında vergi kesecekler ve kiralayan adına vergi dairesine ödeyeceklerdir.

Stopaj indirimi hangi tarihte başlıyor?

30.07.2021 tarihli ve 31553 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı ile Gayrimenkul kiralamalarından yapılan kira ödemelerinde uygulanan stopaj oranının 30.09.2021 tarihine kadar %10 olarak uygulanması hususu karara bağlanmıştır.

Stopaj indirimi hangi aydan geçerli?

Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre Katma Değer Vergisi (KDV) ve kira stopaj oranlarındaki indirim uygulamasının 2 ay daha uzatılmasına karar verildi. Buna göre kira stopaj kesinti oranı yüzde 20 yerine 31 Temmuz 2021 tarihine kadar yüzde 10 olarak uygulanmaya devam edecek.